Preşedintele Traian Băsescu a anunţat, vineri, la Bruxelles, că România a obţinut o creştere de 18% a bugetului pentru 2014-2020 faţă de perioada precedentă, fiind una dintre puţinele ţări cu creştere bugetară. De asemenea, șeful statului a precizat că între facilităţi este și TVA eligibil, dar și flexibilitate la PAC (Politica Agricola Comuna), respectiv posibilitatea transferului între Pilonul 1 (dezvoltare rurală) și Pilonul 2 (plăți directe) până la 25% din cuantumul alocării pe exercitiul bugetar.
"România a obţinut cea mai mare creştere procentuală a bugetului, fiind una din puţinele ţări care au creştere bugetară. Creşterea este de 18%. S-au obţinut pentru diverse sistemele de plăţi o serie de facilităţi de interes pentru România. Una dintre cele mai importante facilităţi este că TVA-ul este eligibil, deci cu cât vom avea un TVA mai mare, cu atât va aduce din bani europeni în bugetul de stat. Deductibilitatea TVA-ului aduce în bugetul de stat circa 2 miliarde de euro în exercițiul bugetar.
Un alt lucru foarte important e că s-a finalizat și negocierea pe rata de cofinanțare la fondurile de coeziune, care în faza inițiala a fost propusă la 75%, s-a finalizat cu cofinanțare 85% din partea UE, ceea ce slăbește presiunea pe bugetul de stat.
Cofinațarea la dezvoltare rurală a rămas la 75% din partea UE. Prefinanțarea pentru dezvoltare rurală e tot 4%, ca și la fondurile de coeziune", a afirmat președintele Băsescu.
"Un lucru extrem de important a fost flexibilitate la PAC (Politica Agricola Comuna), adică posibilitatea să facem transfer între Pilonul 1 (dezvoltare rurală) și Pilonul 2 (plăți directe) până la 25% din cuantumul alocării pe exercițiul bugetar. Un procent foarte mare și va fi o responsabilitate foarte mare a guvernului dacă optează pentru transfer. Va fi o decizie politică a Guvernului cum va gestiona din 2014 Politica Agricolă Comună", a mai precizat șeful statului.
De asemenea, președintele Traian Băsescu a arătat că "pentru exercițiul 2014-2020 banii trebuie cheltuiți în n+3 ani, apreciind că pentru o țară ca România acest lucru este foarte important pentru că diminuează la maxim riscul de neutilizare a banilor europeni. "Înseamnă că banii pot fi cheltuiți până în 2023", a menționat Președintele Băsescu, în conferința de presă organizată la Bruxelles.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News