Barometrul Republica Moldova-România. 22,6% dintre moldoveni vor o alianță militară cu Rusia, dacă conflictul din Ucraina escaladează

Barometrul Republica Moldova-România. 22,6% dintre moldoveni vor o alianță militară cu Rusia, dacă conflictul din Ucraina escaladează / Foto: Facebook Parlamentul Republicii Moldova
Barometrul Republica Moldova-România. 22,6% dintre moldoveni vor o alianță militară cu Rusia, dacă conflictul din Ucraina escaladează / Foto: Facebook Parlamentul Republicii Moldova

Institutul de Științe Politice și Relații Internaționale „Ion I. C. Brătianu” al Academiei Române (ISPRI) și IDIS Viitorul au lansat astăzi Barometrul Republica Moldova și România.

Rezultatele Barometrului Republica Moldova și România au fost discutate și analizate în cadrul unei dezbateri moderate de prof. Dan Dungaciu, director ISPRI. Prezent la eveniment, Victor Chirila, ambasadorul Republicii Moldova în România, a deschis dezbaterea, se arată într-un comunicat al Institutului de Științe Politice și Relații Internaționale „Ion I. C. Brătianu” al Academiei Române.

În cadrul studiului au participat 1.134 persoane cu vârstă de 18 ani şi mai mult din Republica Moldova, cu excepția regiunii din stânga Nistrului. Datele au fost culese în perioada 25 ianuarie – 5 februarie 2022, iar interviurile au fost realizate față în față. Chestionarul a fost redactat în limbile română şi rusă, oferindu-se respondenților posibilitatea de a alege varianta. Eșantionul este reprezentativ pentru populația adultă a Republicii Moldova, cu o eroare maximală de +3%.

Rezultatele Barometrului Republica Moldova și România

Întrebați dacă au și cetățenie română, 80,6 dintre respondenți au spus că da, iar 19,4% au declarat că nu au cetățenie română. 57,3% au spus că au vizitat România, iar 42,7% au declarat că nu fost niciodată în țara noastră. Întrebați dacă la un eventual referendum cu privire la unirea Republicii Moldova cu România ar vota pentru sau contra, 34,4% au spus că ar vota pentru, 49,6% ar vota împotrivă, 4,1% nu ar participa la acest referendum, 10,2% nu s-au decis, iar 1,7% nu au răspuns la această întrebare.

Moldovenii au declarat că nu prea urmăresc situația politică din România, doar 2,9 spunând că urmăresc foarte mult, iar 14,8 destul de mult. Atunci când vine vorba despre încrederea în instituțiile publice din România, pe primul loc sunt instituțiile de învățământ, urmate de biserică și președinție. Dintre politicienii români cea mai mare credibilitate în fața cetățenilor Republicii Moldova o are Klaus Iohannis, urmat de Traian Băsescu, Ludovic Orban, George Simion, Florin Cîțu și ultimul fiind Nicolae Ciucă.

Cât despre partidele politice, respondenții au spus că au cea mai mare încredere în PNL. AUR s-a plasat pe locul 2, PMP pe locul 3, USR PLUS pe 4, PSD pe 5, iar UDMR pe locul 6.

Întrebați ce țări ajută cel mai mult Republica Moldova în prezent, 33,2% dintre respondenți au spus că România, 17,6% au spus că UE, iar 15,3% au declarat că cel mai mare ajutor îl primesc de la Rusia.

Tensiunile din estul Ucrainei

Respondenții au fost întrebați și despre tensiunile din estul Ucrainei. 8,9% dintre aceștia au spus că un potențial conflict armat între
Federația Rusă și Ucraina este foarte probabil, 29% că este probabil, 27,2% că este foarte puțin probabil ca un război să aibă loc, iar 19,6% că nu este deloc probabil o astfel de posibilitate.

Întrebați care ar fi cea mai bună opțiune pentru Republica Moldova în cazul în care între Rusia și Ucraina și se declanșează un război, 8% au susținut că Moldova ar trebui să intre în NATO, 43,1% consideră că țara ar trebui să rămână neutră în continuare, 22,6% au declarat că Republica Moldova ar trebui să încheie o alianță militară cu Federația Rusă, iar 12,5% că Moldova ar trebui să se unească cu România.

În cazul în care Republica Moldova, s-ar confrunta astăzi cu o situație similară cu cea în care se găsește Ucraina în raport cu Federația Rusă, 19,9% dintre respondenți consideră că țara ar primi ajutor din partea României, 11,6% că mâna le va fi întinsă de UE, iar 10,4% consideră că NATO ar ajuta Republica Moldova într-o astfel de situație, iar, 7,5% au răspuns SUA.

Respondenții au fost puși să menționeze și principalele probleme cu care se confruntă în țara lor. 73,8% s-au plâns de prețurile majorate, 60,5% de pensiile și salariile prea mici, 28,9% de lipsa locurilor de muncă, 27,0% de sărăcie, iar 15,7% de corupție. Toate rezultatele Barometrului Republica Moldova și România le puteți vedea AICI.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel