Organizarea unei sesiuni speciale de Bacalaureat este prevăzută într-o ordonanţă de urgenţă care modifică Lega educaţiei şi care a fost publicată, luni, în Monitorul Oficial.
"În cazuri temeinic justificate, se poate organiza o sesiune de bacalaureat specială, aprobată prin ordin al ministrului educaţiei naţionale", se arată în ordonanţă.
Acelaşi act normativ reglementează plata meditaţiilor de către stat pentru candidaţii care nu au promovat bacalaureatul sau nu s-au prezentat la examen, cu menţiunea că "fiecare absolvent poate beneficia o singură dată de finanţare pentru a participa la cursurile de pregătire".
"În situaţia în care absolvenţii studiilor liceale nu au susţinut, nu au promovat examenul naţional de bacalaureat, aceştia pot beneficia de cursuri de pregătire pentru examenul de bacalaureat, organizate la nivelul unităţilor de învăţământ liceal, precum şi la nivelul instituţiilor de învăţământ superior acreditate. Fiecare absolvent poate beneficia o singură dată de finanţare pentru a participa la cursurile de pregătire pentru examenul de bacalaureat. Cursurile de pregătire în vederea promovării examenului naţional de bacalaureat, aprobate de Ministerul Educaţiei Naţionale, se desfăşoară potrivit unei metodologii aprobate prin ordin al ministrului educaţiei naţionale", prevede ordonanţa publicată în Monitorul Oficial.
Statisticile Ministerului Educaţiei scot la iveală un fapt îngrijorător: în intervalul 2010 -2013, circa 209.000 de candidaţi nu au promovat bacalaureatul. Practic o promoție de absolvenți au rămas fără examenul de Bacalaureat promovat.
Aceştia vor putea susţine, în sesiunea specială, numai proba sau probele nepromovate. Ei vor face meditaţii numai la proba sau probele pe care le au de susţinut la bacalaureat.
Oficialii MEN spune că meditaţiile ar putea începe în octombrie şi ar dura până în ianuarie, iar sesiunea aspecială ar putea fi organizată în perioada februarie-martie, relaterază Mediafax.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu