Avorturile din Texas, interzise după şase săptămâni de sarcină. Curtea Supremă a respins blocarea legii

Foto: Pixabay
Foto: Pixabay

Decizie radicală în justiția din Statele Unite ale Americii privind avorturile. 

Curtea Supremă a SUA a respins miercuri cererea de a bloca legea adoptată în Texas privind interzicerea avortului după a şasea săptămână de sarcină, fiind o lovitură majoră dată drepturilor la avort, relatează Reuters, scrie Agerpres. 

Judecătorii au respins cererea cu cinci voturi pentru şi patru împotrivă, în timp ce litigiile privind această lege continuă şi contestă constituţionalitatea acesteia.

Marea majoritate a avorturilor devin ilegale



Marea majoritate a avorturilor devin ilegale - chiar şi în cazurile de incest sau de viol - în acest stat conservator din sud, unde, conform organizaţiilor de planificare familială, peste 85% dintre avorturi sunt practicate după a şasea săptămână de sarcină.

Înainte de Texas, 12 state americane au votat legi de interzicere a avorturilor în acest stadiu, adică de când bătăile de inimă ale fătului sunt perceptibile, deşi multe femei încă nu ştiu că sunt însărcinate.

Cetăţenii sunt încurajaţi să depună plângere în civil împotriva organizaţiilor sau persoanelor care le-ar ajuta pe femei să avorteze. Vor primi o 'primă' de cel puţin 10.000 de dolari

Textul prevede ca acei cetăţeni care depun plângere să primească cel puţin 10.000 de dolari drept 'despăgubire' în caz de condamnare. Criticii textului văd în această prevedere o 'primă' de delaţiune, însă apărătorii ei au postat deja formulare pe internet pentru depunerea de 'informaţii anonime'.

Din motive de procedură, acest sistem face mai dificilă intervenţia tribunalelor federale care au refuzat până acum să se sesizeze împotriva legii. În faţa acestui refuz, mai multe organizaţii de apărare a dreptului femeilor la avort au sesizat luni în procedură de urgenţă Curtea Supremă, cerându-i să blocheze intrarea în vigoare a legii sau să oblige tribunalele federale să facă acest lucru. Curtea Supremă, unde judecătorii de orientare conservatoare deţin o majoritate de şase din nouă, nu este obligată să se pronunţe înainte de intrarea în vigoare a legii.

Schimbarea componenţei Curţii cu cei trei judecători numiţi de fostul preşedinte republican Donald Trump i-a încurajat pe cei care se opun dreptului la avort şi care se întrec în a-i furniza instanţei supreme ocazii să revină asupra hotărârii sale istorice din 1973 în cazul Roe v. Wade, care a recunoscut dreptul femeilor la întrerupere de sarcină.

Curtea Supremă va examina, de altfel, în toamnă o lege din statul Mississippi care interzice majoritatea avorturilor începând cu a 15-a săptămână de sarcină, notează Agerpres.

Parlamentul European face apel la statele membre să garanteze dreptul femeilor la avort

Parlamentul European a adoptat în luna iunie a acestui an un raport prin care le cere celor 27 de state membre ale Uniunii Europene să garanteze accesul femeilor la avort, supus unor legi extrem de restrictive în unele state membre, şi să asigure în acelaşi timp accesul la "o contracepţie de calitate şi la preţuri accesibile", relatează AFP, a mai scris Agerpres. 

Acest raport fără caracter obligatoriu, dezbătut intens în sesiune plenară, face apel la statele membre "să garanteze că femeile beneficiază de drepturi sexuale şi reproductive de calitate, complete şi accesibile, precum şi să suprime toate obstacolele care împiedică accesul deplin la aceste servicii".

Este vorba "de un pilon fundamental al drepturilor femeilor şi al egalităţii de gen", care "nu poate fi în niciun fel redus sau retras", insistă rezoluţia, adoptată cu 378 de voturi 'pentru', 255 'împotrivă' şi 42 de abţineri.

Fără a numi vreo ţară, eurodeputaţii evidenţiază "legile extrem de restrictive din anumite state membre, care interzic avortul, cu excepţia unor circumstanţe strict definite", împingându-le pe femei "la avorturi clandestine" sau "să îşi ducă sarcina la capăt fără voinţa lor, ceea ce este o încălcare a drepturilor omului".

Raportul critică posibilitatea oferită de unele state membre medicilor sau centrelor medicale să refuze să furnizeze servicii de sănătate pe baza unei "clauze de conştiinţă".


Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

DC Media Group Audience
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel