Avertisment al cercetătorilor ruşi: Erupţii solare puternice, luni, 17 iulie

Sursa: Pexels
Sursa: Pexels

Cercetătorii de la Institutul Fedorov de Geofizică Aplicată din Moscova avertizează asupra unor erupţii solare puternice ce vor avea loc luni, 17 iulie. 

După ce duminică au fost observate trei erupţii pe Soare, cercetătorii au declarat, citaţi de Rador, că luni sunt posibile erupţii de clasa X, inclusiv erupţii cu protoni, care ar putea deteriora transmisiunile radio pe unde scurte. 

Erupţiile de clasă X sunt cele mai mari explozii din sistemele solare şi pot crea furtuni de radiaţii de lungă durată. Erupţiile de protoni sunt o furtună de particule energetice solare, compuse în principal din protoni. Erupţiile solare se produc atunci când câmpurile magnetice puternice din interiorul şi din jurul soarelui se reconectează.

Acestea pot afecta câmpul magnetic al Pământului, cu potenţialul de a deteriora sateliţii şi echipamentele de comunicaţii, potrivit NASA. În 2022, o furtună geomagnetică declanşată de o mare explozie de radiaţii de la soare a doborât 40 de sateliţi SpaceX, care tocmai fuseseră lansaţi atunci. Duminică au fost observate trei erupţii solare, a precizat Institutul Fedorov, una dintre ele durând 14 minute, însoţită de întreruperi în comunicaţiile radio. 

"Focuri de tabără" care încălzesc coroana solară, detectate de Solar Orbiter 

O multitudine de "focuri de tabără" încălzesc coroana solară şi ar putea să explice motivul pentru care temperatura acesteia o depăşeşte cu mult pe aceea de la suprafaţa astrului, o veritabilă enigmă a fizicii pe care încearcă să o descifreze sonda Solar Orbiter, informează miercuri AFP.

Până acum "nu avem o explicaţie coerentă pentru acest fenomen", a declarat astronomul Frederic Auchere, cercetător la Institutul de astrofizică spaţială din Franţa.

Enigma durează de peste 70 de ani, de când cercetătorii au observat pentru prima dată că acea coroană solară - atmosfera Soarelui, al cărei disc încălzeşte Terra - depăşeşte valoarea de 1 milion de grade Celsius, în condiţiile în care temperatura de la suprafaţa astrului atinge cel mult 5.500 de grade Celsius.

"Când te îndepărtezi de suprafaţa Soarelui, temperatura scade puţin, ca un radiator care încălzeşte mai puţin atunci când te îndepărtezi de el", dar, foarte repede, acea temperatură urcă la valori foarte înalte, a explicat astronomul francez, coautor al unuia dintre cele două studii pe această temă ce vor fi publicate în revista Astronomy & Astrophysics.

Acesta este momentul în care intră în joc Solar Orbiter, sonda lansată de Agenţia Spaţială Europeană (ESA) şi NASA, care a realizat anul trecut primele sale fotografii ale Soarelui. A fost vorba despre o observare de doar cinci minute, care viza verificarea bunei funcţionări a instrumentelor aflate la bordul sondei.

Realizate la circa 77 de milioane de kilometri de Soare, la jumătatea distanţei dintre Terra şi astru, imaginile au arătat un fenomen nou: mini-erupţii solare, omniprezente la suprafaţa, denumite "focuri de tabără".

De atunci, cercetători europeni, americani şi ruşi dintr-o echipă internaţională au avut acces la datele calibrate, aşa-zis "curate", realizate de un instrument al sondei, care captează imagini în radiaţia ultravioletă extremă.

Graţie acelui instrument, oamenii de ştiinţă "au putut să vadă structuri foarte fine în atmosfera Soarelui", a explicat Frederic Auchere, şi să ajungă la concluzia că era vorba despre "copii la scară mică ale unor evenimente mai ample pe care le cunoşteam deja", scrie Agerpres.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel