Australia îşi inlocuieste flota de elicoptere militare europene cu unele americane

Foto: Pexels/Australia îşi inlocuieste flota de elicoptere militare europene cu unele americane
Foto: Pexels/Australia îşi inlocuieste flota de elicoptere militare europene cu unele americane

Australia va înlocui elicoperele de fabricaţie europeană cu unele americane pentru că întâmpină probleme la mentenanţa acestora.

Australia a anunţat miercuri abandonarea flotei sale de elicoptere militare de fabricaţie europeană, aparate de tip MRH90 (Taipan), în favoarea elicopterelor americane, în pofida eforturilor Franţei pentru a salva contractul, informează France Presse, scrie Agerpres.

Ministrul apărării australian Richard Marles, membru al guvernului de centru-stânga ales anul trecut, a afirmat că elicopterele Taipan ar urma să fie înlocuite cu aparate model Black Hawk, de producţie americană.

Elicopterul MRH90 sau Taipan este versiunea australiană a NH90, un elicopter multirol aflat în dotarea armatei franceze sub numele Caiman.

Acest aparat este produs de consorţiul industrial european NH Industries (NHI), ce reuneşte constructorul aeronautic european Airbus Helicopters, grupul italian Leonardo şi compania olandeză Fokker. 

Guvernul australian a lansat cererea de înlocuire elicopterelor în 2021

La finalul lui 2021, guvernul australian a informat Airbus despre decizia sa de a lansa în străinătate o cerere de vânzări militare pentru eventuala înlocuire a MRH90, indicase grupul Airbus la acea vreme.

Taipan ne ridică probleme de mulţi ani în termeni de mentenanţă şi aprovizionare cu piese de schimb, a explicat miercuri Marles la postul naţional de televiziune australian ABC.

Încrederea între Paris şi Canberra a fost afectată în septembrie 2021 când guvernul conservator australian a anulat brusc un contract de 90 de miliarde de dolari australieni (56 de miliarde de dolari americani) pentru submarine ale companiei franceze Naval Group, Australia preferând submarine cu propulsie nucleară britanice sau americane.

Relaţii tensionate între Franta şi Australia 

La apogeul acelei crize, preşedintele francez Emmanuel Macron l-a acuzat pe premierul australian de la acea vreme, Scott Morrison, că a minţit cu privire la acord, după care l-a rechemat în ţară pe ambasadorul francez de la Canberra.

Relaţiile dintre cele două ţări au rămas tensionate până la alegerea în mai 2022 a unui nou prim-ministru în Australia, în persoana lui Anthony Albanese, care a făcut eforturi pentru a repara relaţiile cu Parisul.

În iunie anul trecut Norvegia, nemulţumită de întârzierile de livrare, a anunţat la rândul său anularea unui contract pentru 14 elicoptere NH90, încheiat cu consorţiul NHI, a mai notat sursa citată.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel