EXCLUSIV  Atenție dacă ai probleme cu inima! De ce căldura îți face zile fripte

Caniculă
Caniculă

Sezonul cald aduce o serie de probleme de sănătate pentru întreaga populație și cu atât mai mult pentru cei care au o boală de inimă, diagnosticată sau nu.

Temperaturile crescute produc vasodilatație, iar variațiile bruște de temperatură produse prin trecerea bruscă de la valorile toride de afară la temperaturile scăzute din spațiile în care funcționează un aparat de aer condiționat și invers afectează deopotrivă persoanele sănătoase, cât și pe cele cardiace. Dr. Corina Matei, medic cardiolog la Spitalul de Boli Cardiovasculare Angiomedica, explică în continuare cine se află în categoria de risc și cum pot fi prevenite neplăcerile provocate de căldură.

„Atunci când o persoană se expune la temperaturi ridicate, are loc o suprasolicitare a sistemului cardiovascular pentru ca organismul să se adapteze la temperaturile crescute prin creșterea debitului cardiac și prin scăderea tensiunii arteriale din cauza vasodilatației. Aceste fenomene pot duce la alterarea stării generale chiar a persoanelor sănătoase și cu efecte destul de serioase asupra pacienților cardiaci”, a precizat dr. Corina Matei.

Atenție! Nu numai temperaturile care trec de 37 de grade Celsius sunt periculoase pentru persoanele cardiace, ci și umiditatea ridicată din atmosferă.

Recomandări pentru pacienții cardiaci în zilele caniculare

Dr. Corina Matei recomandă următoarele:

• Evitați ieșirile în aer liber în perioadele fierbinți ale zilei. Plimbările pot fi efectuate fie dimineața, până în ora 11.00, fie seara, după ora 17.00, în felul acesta evitându-se agravarea afecțiunilor cronice și apariția complicațiilor.

• Se recomandă un consum ridicat de lichide, fructe și legume. Beți între opt și 12 pahare cu apă pe zi, ca să nu suferiți de deshidratare. Evitați alimentele cu un conținut mare de sare și grăsimi.

• Îmbrăcămintea trebuie să fie lejeră, din bumbac, capul să fie acoperit cu o pălărie. Sunt utili și ochelarii de soare, precum și folosirea cremelor cu factor de protecție ridicat.

• Încălțămintea să fie de calitate, lejeră, care să permită piciorului să respire, astfel încât să nu fie afectată în niciun fel circulația sangvină periferică.

• Trebuie evitat consumul de alcool și băuturi pe bază de cafeină, acestea provocând deshidratarea.

• Chiar și în casă este recomandată evitarea efortului fizic excesiv cu realizarea unor activități care să necesite un efort minim, pentru a nu suprasolicita inima.

• Ziua, pentru a menține o temperatură scăzută în locuință este bine să fie ținute geamurile închise. Seara, când se răcorește, încăperile trebuie aerisite.

• Nu se măresc sau micșorează dozele medicamentelor fără recomandarea medicului curant.

Măsuri pentru controlul tensiunii arteriale pe timp de caniculă

Este foarte important ca persoanele diagnosticate cu hipertensiune arterială să urmeze tratamentul prescris de medic. Tensiunea trebuie măsurată cu regularitate, chiar de mai multe ori pe zi. În cazul în care se observă creșteri semnificative, este important ca persoana în cauză să se prezinte la un consult la medicul cardiolog.

„Un grad mare de risc la complicații date de hipertensiunea arterială îl au vârstnicii, mai ales cei trecuți de vârsta de 65 de ani. Trebuie ca aceste persoane să facă tot posibilul să evite expunerea la soare în zilele toride de vară, astfel încât inima să nu fie nevoită să facă eforturi suplimentare pentru a face față temperaturilor caniculare”, a completat dr. Corina Matei de la Spitalul de Boli Cardiovasculare Angiomedica.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel