EXCLUSIV  Artificii, Bucureşti vs Viena: Dădeau bani să facă spectacol. Primăria nu investea în afacerea asta

Foto: Pixabay. Imagine cu rol ilustrativ
Foto: Pixabay. Imagine cu rol ilustrativ

Alfred Bulai și Val Vâlcu au discutat despre Revelion, artificii și petarde, în emisiunea „Nod în papură” de la DC NEWS.

„Am fost de Revelion la Viena, cu autobuzul. Bineînțeles că în restaurant oamenii erau în pulovăraș, mâncau să plece acasă să se culce, în fine. Românii erau în costum de gală, rochii de firmă, chitiți să stea până la 3 dimineața, la 23 cred că i-a dat afară.

Noi am plecat să vedem spectacolul din piața primăriei de acolo unde, ce m-a surprins, exista un spațiu amenajat pentru entuziaștii artificiilor care, pe cheltuială proprie, sub supravegherea pompierilor, trăgeau artificii. Ăia dădeau bani să facă spectacol, primăria nu investea în afacerea asta. Doar acolo erau permise focurile de artificii”, a spus Val Vâlcu.

O cultură a artificiilor în țara noastră

„Acum, în București de exemplu, se întâmplă același lucru. Oameni investesc o grămadă de bani, dau artificii de pe bloc, din curtea blocului, aruncă cu petarde, până și la o săptămână după bubuie petardele, cel puțin la mine în cartier. De ce ar da oamenii bani? Au un sentiment de putere când bubuie petarda aia? Să zicem că măcar la artificii vezi un joc de lumini”, a mai spus Vâlcu.

Bulai vine cu explicații

„E un amestec probabil. În primul rând cei care sunt fascinați de petarde sunt tineri. Mi-aduc aminte că erau petarde și în comunism. Nu-mi dau seama cum se făcea rost de ele, dar e o chestiune a tinerilor de a ieși în evidență prin orice formulă care este mai dramatică. Să nu uităm că jucăriile sunt majoritatea arme.

Erau pistoale care scoteau și fum, făceau poc-poc ca un pistol. Sigur că plac, uite câte filme sunt cu bătăi, cu omoruri, cu bombe. În general, în filmele americane dacă nu a explodat nicio mașină sau ceva înseamnă că e film romantic. E modelul care creează această presiune, noroc că suntem o țară europeană în care nu ai acces ușor la pistoale”, a adăugat Bulai.

E o diferență între artificii și petarde

„În sociologie există conceptul de delincvență juvenilă tocmai pentru că tinerii au un tip special de devianță în toate societățile și oricând. Sunt totuși două lucruri diferite să faci zgomot și să sperii lumea, bucuria copiilor, și focul de artificii care are frumusețea lui”, a mai zis sociologul. „Anul trecut era ușor să sperii lumea dacă doar tușeai”, a glumit Vâlcu.

  

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel