Arnica, beneficii pentru sănătatea ta

Este o plantă perenă, cu floare galbenă-aurie care seamănă cu margaretele, care crește la munte, pe pantele și pajiștile luminoase. Substanțele pe care le conțin petalele acestei flori, dar și tulpina și rădicina eu, sunt remedii extrem de bune pentru o paletă largă de afecțiuni.

Arnica este răspândită în toată Europa, în Asia și în zonele temperate ale Americii de Nord. Sunt cunoscute opt varietăți ale plantei, care fac parte din familia Asteraceae (Compositae).

În România, arnica are mai multe denumiri populare. I se spune: podbal de munte, cujdă, ciudă, roit, carul pădurilor, iarba cascadelor, iarba soarelui, iarba căderilor - pentru că preferă soarele - sau carul zânelor ori al pădurilor.

Foarte folosită în remediile homeopate este floarea de arnică. Florile se culeg, de obicei, în primele luni d evară, iunie – iulie, se pus la uscat și sunt folosite, apoi, ca bază pentru numeroase remedii.

Ce conțin florile

În principal, acestea conțin: ulei volatil, colină, alcooli triterpenici, coloranți naturali carotinoidici, lactone sesquiterpenice care sunt antiinflamatorii (cea mai importantă fiind helenalina).
Extrasele de arnică pot fi administrate atât pe cale internă, cât și externă.

La ce afecțiuni este recomandată

Spre exemplu, din florile de arnică, culese musai la prânz, se poate prepara o tinctură care, ulterior diluata cu apă, poate fi utilizată ca pansament cicatrizant pentru răni. Datorită substanțelor antiseptice, antibacteriene, antifungice și antiinflamatorii din conținutul ei duce la vindecarea rapidă a rănilor, contuziile, luxațiilor, ameliorează durerile reumatice, durerile de sâni, abcesele, artita, infecțiile bacteriene și pe cele fungice.

Aceeași tinctură de arnică, sub formă de comprese, este adjuvant și în tratamentul unor afecțiuni respiratorii, precum faringite, bronșite, amigdalite sau sinuzite. Îmbunătățește imunitatea organismului și este foarte bună pentru făcut gargară, întrucât curăță cavitatea bucală de bacterii care pot fi nocive.

Tot din extract din florile de anrnică, care are proprietăți calmante, se fac cremele celebre care tratează durerile musculare și pe cele articulare, a contuziilor, echimozelor și a celor reumatice.

Are efecte foarte bune și în tratarea cancerului de piele, a infecțiilor bacteriene și fungicide, inclusiv cistite. Poate fi folosită și contra hemoroizilor, la durerile de spate, hematoame, acnee și varice.

Mirosul plăcut o face relaxantă în cazul celor care suferă de insomnii, viroze, migrene sau depresii.

Extractul de arnică sub formă de granule scade tensiunea și ajută la remedierea tulburărilor gastro-intestinale.

Contraindicații

Arnica nu este recomandată copiilor mici, cu vârsta sub trei ani, femeilor însărcinate sau celor care au pielea foarte sensibilă, întrucât poate fi iritantă pentru ei. În cazul supradozei, poate da bătăi neregulate ale inimii și stări de amețeală sau vomă.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel