Ambasada SUA: Cele 5 narative false rusești de care să te ferești în media

De-a lungul anilor, Rusia a creat un set de narative false pe care ecosistemul său de dezinformare și propagandă le injectează persistent în mediul informațional global. Aceste narative acționează ca un șablon, care permite Kremlinului să ajusteze aceste narative, cu o singură consistență - un dispreț complet pentru adevăr, deoarece modelează mediul informațional pentru a-și susține obiectivele politice.

Entitățile militare și de informații ruse sunt implicate în această activitate în întregul ecosistem de dezinformare și propagandă al Rusiei, incluzând operațiuni maligne pe rețelele de socializare, utilizarea mediei proxy online deschise și clandestine, injectarea de dezinformare în programele de televiziune și radio, organizarea de conferințe menite să influențeze participanții să creadă eronat că Ucraina, nu Rusia, este vinovată pentru tensiunile accentuate din regiune, și folosirea operațiunilor cibernetice pentru a denatura organizațiile media și a efectua operațiuni de hacking și dezvăluire, avertizează Ambasada Americană în România.

Iată cinci teme majore de dezinformare rusească care sunt recurente și pe care Kremlinul le reajustează în prezent în încercarea de a umple mediul informațional cu narative false despre acțiunile sale în Ucraina.

1. "Rusia este o Victimă Nevinovată" 

Oficialii guvernamentali ruși descriu fals Rusia ca o victimă perpetuă și acțiunile sale agresive ca fiind un răspuns forțat la acțiunile presupuse ale Statelor Unite și ale aliaților și partenerilor noștri democrați. Pentru a susține aceste afirmații, Rusia recurge la una dintre etichetele sale preferate pentru a încerca să răspundă: "Rusofobia". După ce a invadat Ucraina în 2014, guvernul rus și organizațiile de dezinformare controlate de stat au început să acuze pe oricine ar fi pus la îndoială acțiunile Rusiei că ar fi xenofobi rusofobi.

De exemplu, Rusia susține că reacția negativă a comunității internaționale la invazia sa într-o țară independentă a fost pur și simplu pentru că oamenii se temeau și urau Rusia. Conform graficului de mai jos, rusofobia nu a fost o problemă majoră de îngrijorare pentru Ministerul rus de Externe sau pentru organizațiile de dezinformare finanțate de stat până când armata rusă a invadat Ucraina. Acuzațiile de "rusofobie" persistă într-o gamă largă de subiecte și sunt folosite ori de câte ori guvernul rus vrea să se prezinte ca victimă, atunci când, de fapt, este agresorul.

2. Revizionismul Istoric:

Atunci când istoria nu se aliniază cu obiectivele politice ale Kremlinului, oficialii guvernamentali ruși și vocile lor proxy neagă evenimentele istorice sau distorsionează narativele istorice pentru a încerca să prezinte Rusia într-o lumină mai favorabilă și să-și servească agenda internă și geopolitică. De exemplu, pactul de neagresiune din 1939 între Uniunea Sovietică și Germania totalitară,  cunoscut și sub numele de Pactul Molotov-Ribbentrop, care a contribuit la declanșarea celui de-al Doilea Război Mondial, este incomod politic pentru regimul lui Putin.

3. "Colapsul Civilizației Occidentale este Imminent":

Rusia susține fals afirmația că civilizația occidentală este pe cale de prăbușire și s-a abătut de la "valorile tradiționale" deoarece lucrează pentru a asigura siguranța și egalitatea persoanelor LGBTQI+ și promovează concepte precum egalitatea de gen și multiculturalismul. Decăderea civilizației occidentale este unul dintre cele mai vechi narative de dezinformare ale Rusiei, cu afirmații despre "occidentul în putrefacție" documentate încă din secolul al XIX-lea.

Această narativă de dezinformare bazată pe "valori" evocă concepte vagi, incluzând "tradiție", "valorile familiei" și "spiritualitatea". Rusia argumentează că este bastionul așa-numitelor "valori tradiționale" și rolurilor de gen și servește ca o contragreutate morală la "decadența" Statelor Unite și a țărilor occidentale. De exemplu, președintele Putin a afirmat că Occidentul a anulat practic conceptele de "mamă" și "tată", și le-a înlocuit cu "părinte 1 și 2", în timp ce ministrul de Externe Lavrov a scris că studenții occidentali "învață la școală că Iisus Christos era bisexual".

4. "Mișcările Populare sunt 'Revoluții Colorate' Sponsorizate de SUA:

Kremlinul are dificultăți în a accepta că toți indivizii ar trebui să aibă dreptul uman la libertatea de exprimare și că guvernul ar trebui să fie responsabil în fața poporului său. Rusia a acuzat Statele Unite fie că instigă revolte, fie că pun la cale "revoluții colorate" în Georgia, Kazahstan, Republica Kârgâză, Moldova, Ucraina și în întreaga Orientul Mijlociu și Africa. Dacă o mișcare populară este pro-democrație și pro-reformă și nu este considerată în interesul geopolitic al Rusiei, Kremlinul va ataca adesea legitimitatea acesteia și va pretinde că Statele Unite sunt în spatele ei în secret. Aceste acuzații fără temei vizează adesea organizațiile societății civile locale și internaționale, precum și media independentă care expune abuzurile împotriva drepturilor omului și corupția. Kremlinul caută să nege că oamenii din țările vecine ar putea avea agenție, demnitate și aspirații independente de a milita pentru ei înșiși, la fel cum le neagă aceste calități oamenilor din Rusia.

5. Realitatea este Ceea ce Dorește Kremlinul:

Kremlinul încearcă frecvent să creeze mai multe realități false și să introducă confuzie în mediul informațional atunci când adevărul nu este în interesul său. Adesea intenționat confuz, oficialii ruși fac argumente concepute pentru a încerca să îndepărteze vina de la rolul guvernului rus, chiar dacă unele dintre narativele lor se contrazic între ele. Cu toate acestea, în timp, prezentarea a mai multor narative contradictorii poate deveni în sine o tehnică destinată să genereze confuzie și să descurajeze răspunsul. Alte elemente din ecosistemul de dezinformare și propagandă al Rusiei, cum ar fi abuzul de organizații media finanțate de stat și de rețelele sociale weaponized, ajută la promovarea mai multor narative false.

A fost clar pentru lume că Rusia a încercat, de exemplu, să asasineze fostul ofițer de informații militare rus, Serghei Skripal, și fiica sa Iulia cu agentul nervos Novichok la Salisbury, Anglia, pe 4 martie 2018. În cele patru săptămâni care au urmat acelui incident, outleturile finanțate de stat și direcționate de Rusia RT și Sputnik au diseminat 138 de narative separate și contradictorii prin 735 de articole, conform Institutului de Politici de la King's College London..

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel