Alzheimer. O simplă aspirină poate preveni o boală gravă?

aspirina dece
aspirina dece

O simplă aspirină poate preveni sau trata boala Alzheimer? Pentru a răspunde la această întrebare, o echipă de neurologi au studiat efectele aspirinei asupra plăcilor de amiloid din creier, fenomen caracteristic bolii Alzheimer. 

Cercetătorii americani au descoperit că renumita aspirină activează mecanismul implicat în eliminarea plăcilor de amiloid, potrivit topsante.fr.

În contextul în care medicamentele actuale contra bolii Alzheimer reușesc doar să țină sub control anumite simptome, neurologii de la Rush University Medical Center (SUA) au găsit o soluție cât se poate de simplă: aspirina sau acidul acetilsalicilic. 

Alzheimer: Aspirina elimină depunerile toxice din creier

Aspirina favorizează eliminarea plăcii de amiloid din creier, proces care reprezintă cauza principală a dezvoltării bolii Alzheimer. Rezultatele cercetării au fost publicate în Journal of Neuroscience. 

Beta-amiloidul este o proteină toxică din creier, care se acumulează sub forma unor plăci atunci când nu este descompusă eficient. Formarea plăcilor de amiloid distruge conexiunile dintre neuroni, conducând la apariția declinului cognitiv sau demenței Alzheimer. Aspirina acționează tocmai la nivelul plăcii de amiloid, prevenind acumularea acesteia. 

Alzheimer: O pastilă de aspirină pe zi?

Deocamdată, studiul a fost făcut pe șoareci de laborator. Neurologii americani au dat o aspirină pe zi, timp de o lună, unor șoareci modificați genetic pentru a dezvolta boala Alzheimer. Ei au descoperit că aspirina stimulează activitatea lizozomilor, molecule responsabile de curățarea corpului de deșeuri. Placa de amiloid este astfel distrusă și eliminată în mare parte. 

„Rezultatele studiului nostru identifică un nou rol posibil al unuia dintre cele mai populare medicamente din lume”, a declarat Kalipada Pahan, autorul principal. Acum rămâne de văzut dacă aceleași efecte pot fi observate la om. 

Pahan a afirmat pentru Live Science că aspirina, deși este un medicament accesibil și ieftin, presupune anumite riscuri atunci când se utilizează zilnic. Atenție! Acest medicament nu poate fi utilizat deocamdată ca mijloc de prevenție sau tratament pentru boala Alzheimer. Cercetătorul a mai ținut să precizeze că, pentru a stimula activitatea lizozomală, aspirina are nevoie de un receptor celular exact PPARa. În cazul persoanelor care nu posedă receptorul PPARa, aspirina nu este benefică. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel