Alimentele care îmbunătățesc digestia

Tractul digestiv joacă un rol vital în sănătatea noastră, deoarece este responsabil pentru absorbția nutrienților și eliminarea deșeurilor. Din păcate, mulți oameni suferă de probleme digestive cum ar fi balonare, crampe, gaze, dureri abdominale, diaree și constipație, și asta din mai multe motive. Iată ce alimente i-ar putea ajuta, întrucât conțin probiotice și prebiotice.

Anumite condiții, cum ar fi Sindromul Colonului Iritabil, Boala de reflux gastroesofagian, Boala lui Crohn, diverticulita și arsurile la stomac, dau problemele digestive severe, pentru care se face tratament de lungă durată, prescris de un medic gastroenterolog.

Totuși, chiar și persoanele sănătoase poate experimenta probleme digestive din cauza lipsei de fibre sau de alimente bogate în probiotice în dieta lor. Drept rezultat, ajung să sufere balonare, crampe, gaze, dureri abdominale, diaree și constipație.

Asta pentru că ele conțin probiotice sau prebiotice. 

Probioticele sunt sunt substanțe sau bacterii cu rol protector care opresc procesul de dezvoltare a bacteriilor nocive în aparatul digestiv.

Prebioticele sunt, de regulă, fibre care nu pot fi digerate de sistemul nostru digestiv, dar care contribuie la dezvoltarea bacteriilor benefice. Sunt termostabile și rămân intacte dacă sunt supuse coacerii. Sursele tradiționale de prebiotice sunt soia, anghinarea, rădăcinile de cicoare, ovăzul, orzul și grâul nerafinat.

Iată alimentele care rezolvă o plajă largă de probleme digestive.

1. Iaurtul

Iaurtul este obținut din lapte care a fost fermentat, de obicei prin adpugare de bacterii de acid lactic. Acesta conține bacterii „prietenoase", cunoscute sub numele de probiotice, care trăiesc în tractul digestiv și pot ajuta la îmbunătățirea digestiei, menținându-vă sănătatea florei intestinale.

În timp ce probioticele apar în mod natural în intestin, stimularea aportului prin alimente poate ușura digestia.
Probioticele pot ajuta cu probleme digestive cum ar fi balonare, constipație și diaree. De asemenea, s-a demonstrat științific că îmbunătățesc digestia lactozei sau a zahărului din lapte.

Cu toate acestea, nu orice iaurtul conține probiotice. Când faceți cumpărături, asigurați-vă că le căutați cu „culturi vii" și „active".

2. Merele

Merele sunt o sursă bogată de pectină, o fibră solubilă care trece de digestia din intestinul subțire și este descompusă de bacteriile „prietenoase" din colon. Consumul lor mărește volumul scaunului și, prin urmare, este utilizat în mod obișnuit pentru a rezolva constipația, dar și diareea. De asemenea, s-a demonstrat că merele scad riscul de infecții intestinale, precum și a inflamațiilor în colon.

3. Feniculul (fennel-ul)

Feniculul, o plantă cu un bulb alb și tulpini verzi lungi, este folosit pentru a adăuga aroma la mâncăruri. Conținutul său de fibre ajută la prevenirea constipației și îmbunătățind trazitul alimentar în tractul digestiv. El conține, de asemenea, un agent antispasmodic care relaxează mușchii netezi din tractul digestiv. Această acțiune poate reduce simptomele digestive negative cum ar fi balonarea, flatulența și crampele.

4. Kefirul

Kefir este un produs lactat fermentat, originar din Cauzaz. Ca și probioticele din iaurt, grăunțele de kefir care sunt adăugate în lapte, ajută la digestia lactozei, scăzând unele efecte secundare negative asociate cu intoleranța la lactoză, cum ar fi balonarea, cramperea și gazele.

Mai multe studii au arătat că kefirul provoacă o creștere a bacteriilor intestinale sănătoase, îmbunătățește digestia, ajutând simultan eliminarea bacteriilor dăunătoare.

5. Semințele de Chia

Semințele Chia sunt o excelentă sursă de fibre. Odată consumate, ele determină formarea unei substanțe asemănătoare cu gelatina, în stomac. Acestea funcționează ca un probiotic, susținând creșterea bacteriilor sănătoase în intestin și contribuind la digestia sănătoasă. De asemenea, ele îmbunătățesc trazitul intestinal și combat constipația.

6. Kombucha

Kombucha este un ceai fermentat. Se face prin adăugarea unor bacterii specifice, cu zahăr și drojdie, în ceai verde, care este apoi lăsat să fermenteze timp de o săptămână.

Astfel, este produsă o cantitate de bacterii probiotice, care poate îmbunătăți sănătatea digestivă.

Mai mult, unele cercetări efectuate la șoareci au arătat că kombucha poate contribui la vindecarea ulcerelor de stomac.

7. Papaya

Acest fruct tropical este bogat într-o enzimă digestivă numită papaină care, în timpul dogestiei, ajută la descompunerea proteinelor. Papaina este benefică, de asemenea, ca adjuvant în tratamentul Sindromului intestinului iritabil, cum ameliorând constipația și balonarea. Este frecvent utilizată ca enzima principală în suplimentele digestive datorită capacităților sale gastrointestinale.

8. Cereale integrale

Cerealele sunt de fapt semințe ale unor plante asemănătoare cu iarba. Ca să fie considerate „integrale", trebuie să fie făcute doar din aceste boabe, care au trei părți: germen (partea interioară), endosperm (stratul de mijloc) și coaja (stratul exterior).

Cerealele integrale care conțin ovăz, quinoa și grâu pot ajuta la îmbunătățirea digestiei în două moduri:

- În primul rând, fibrele favorizează digestia și reduc constipația.

- În al doilea rând, unele fibre acționează ca prebiotice și ajută la hrănirea bacteriilor sănătoase în intestin.

9. Sfecla

Sfecla este și ea o bogată sursă de fibre. O cupă de circa 134 de grame de sfeclă conține 3,4 gr. De finre, care trec de digestie și se îndreaptă direct spre colon, unde hrănesc bacteriile „sănătoase" și favorizează eliminarea fecalelor.

Poate fi mâncată fiartă, coaptă, prăjită, răzuită și amestecată într-o salată, murată sau într-un smoothie.

10. Ghimbir

Ghimbirul este un ingredient tradițional în medicina de Est care ajută la ameliorarea digestiei, iar femeile gravide știu că e bun contra grețurilor de dimineață. Prin favorizarea tranzitului digetsiv, ghimbirul reduce riscul de arsuri la stomac, greață și disconfort la nivelul stomacului.

11. Legume de culoare verde-închis

Legumele verzi sunt o excelentă sursă de fibre insolubile. Acest tip de fibre ajung direct în colon, unde vaforizează eliminarea deșeurilor.

Legumele verzi sunt, de asemenea, o sursă bună de magneziu, care poate ajuta la ameliorarea constipației prin îmbunătățirea contracțiilor musculare din tractul gastro-intestinal.

Cele mai comune legume de culoare verde închis sunt: spanacul, varza de Bruxelles, broccoli și zucchini.

Probioticele sunt sunt substanțe sau bacterii cu rol protector care opresc procesul de dezvoltare a bacteriilor nocive în aparatul digestiv.

Prebioticele sunt, de regulă, fibre care nu pot fi digerate de sistemul nostru digestiv, dar care contribuie la dezvoltarea bacteriilor benefice. Sunt termostabile și rămân intacte dacă sunt supuse coacerii. Sursele tradiționale de prebiotice sunt  soia, anghinarea, rădăcinile de cicoare, ovăzul, orzul și grâul nerafinat.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel