Alimente care te ajută să învingi demența

Deși creierul este mic, ca dimensiune, în comparație cu restul corpului, cântărind doar 2% din greutatea corului, el este incredibil de „mâncăcios”, consumând circa 25% din energia organismului. Iată ce trebuie să mănânci ca să-l hrănești cum trebuie și să împiedici apariția demenței.

Sunt 47 de milioane de oameni, la nivel mondial, care suferă acum de demență. Iar specialiștii estimează că până în 2050 numărul se va dubla, ceea ce e alarmant.

Deși creierul este mic, ca dimensiune, în comparație cu restul corpului, cântărind doar 2% din greutatea corului, el este incredibil de „mâncăcios", consumând circa 25% din energia organismului.

Cum ne hrănim corect creierul

Asta înseamnă că este afectat de toxinele din alimentele pe care le mâncăm: De fapt, mulți specialiști consideră că Alzheimer, spre exemplu, ar fi de fapt o consecință a faptului că creierul nostru nu mai poate face față alimentației proaste pe care am avut-o de-a lungul vieții.

Dacă vrem să ne păzim de demență este esențial, așadar, să avem o dietă hrănitoare și cât mai puțin nocivă. Or, sunt fructe și legume care conțin substanțe care ne-ar putea hrăni creierul.

Iată care sunt acestea:

Avocado: Este plin cu grăsimi sănătoase care susțin structura și funcționalitatea creierului și fluxul sanguin;

Fasole: Are un bogat conținut de antioxidanți, substanțe nutritive din plante și proteine vegetale, fier și alte minerale. Fasolea crește longevitatea și reduce riscul de accident vascular cerebral (careare aceiași factori de risc ca demența). De asemenea, scade colesterolul și reglează nivelul zahărului din sânge chiar și la după multe ore după ce ați mâncat.

Afine: Studiile arată că fructele de pădure (în special afinele și căpșunile) pot întârzia declinul cognitiv cu doi ani și jumătate.

Cafeaua: Cofeina din cafea stimulează producerea unui agent neuro-protector în creier, iar cafeaua conține antioxidanți puternici.

Ciocolata neagră: în cea mai pură formă (cacao neprelucrată sau cremă de cacao), ciocolata este o sursă excelentă de nutrienți, relaxând arterele și a ajutând la aprovizionarea cu oxigen și nutrienți a creierului.

Uleiul de măsline extra-virgin: Aceasta este o sursă excelentă de acizi grași sănătoși și nutrienți vegetali.

Semințele și sâmburii: Sunt bogate în acizi grași omega-3 care s-a dovedit că reduc inflamațiile și nivelul de colesterol. Ele conțin, de asemenea, compuși chimici numiți lignani care protejează vasele de sânge de leziuni inflamatorii. Sunt bogate și în vitamina E și alte minerale care stimulează creierul.

Ceai din plante: Mentă, lămâie și ceaiuri de hibiscus sunt antiinflamatoare.

Ierburi: coriandru proaspăt sau uscat, mărar, rozmarin, cimbru, oregano, busuioc, menta și patrunjel conțin de zece ori mai mulți antioxidanți decât fructele cu coajă lemnoasă și fructele de pădure.

Legume verzi cu frunze: Acestea sunt o sursă bogată de antioxidanți asociate cu sănătatea creierului.

Nuci: Acestea sunt cea mai bună sursă de grăsimi nesaturate sănătoase, și a fost dovedit prin mai multe studii că reduc riscul de Alzheimer.

Quinoa: o sursă completă de proteine bogate și nutrienți care conține, de asemenea, fibre, vitamina E și minerale, cum ar fi zincul, fosforul și seleniul, care reprezintă elemente esențiale pentru celulele creierului și structurile lor de susținere.

Condimente: Sunt bogate în antioxidanți și excelente în susținerea sistemelor de detoxifiere a creierului. Folosiți scorțișoară, cuișoare, marjoram, șofran, nucșoară și tarhon, ca parte obișnuită din dieta voastră.

Cerealele integrale: Bucătăria n-ar trebui să conțină niic din ceea ce nu e făcut din cereale integrale. Acestea sunt bogate în vitamine, minerale și fibre solubile - care reduc riscul de atac cerebral vascular și demență.

Cartofi dulci: Conțin mulți fitonutrienți, fibre, vitaminele A și C și minerale. Acestea au efecte antiinflamatorii plus capacitatea de a regla glicemia.

Turmeric: Este antioxidant, antiinflamator, reduce plăcile beta-amiloide care se pot acumula în creier și care provoacă Alzheimer.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel