Alertă la Cernobîl! Explozie urmată de incendiu, după un atac cu drone al Rusiei

Foto: Pixabay
Foto: Pixabay

AIEA anunţă o explozie la sarcofagul de la Cernobîl, urmată de un incendiu.

UPDATE:

Incidentul de la Cernobîl nu a afectat România, transmite Agenția Națională pentru Protecția Mediului.

"Incidentul care a avut loc în timpul nopții trecute, la Cernobîl, după ce o dronă a lovit învelișul din beton care protejează rămășițele Reactorului 4 al fostei centrale nucleare, din Ucraina, nu reprezintă un pericol pentru români.

În România, Rețeaua Națională de Supraveghere a Radioactivității Mediului (RNSRM), aflată în subordinea Ministerului Mediului, Apelor și Pădurilor (MMAP) și coordonată de Agenția Națională pentru Protecția Mediului (ANPM), monitorizează permanent evoluția radioactivității mediului la nivel național, iar valorile înregistrate după acest eveniment se situează în limitele obișnuite, specifice acestei perioade", transmite Agenția Națională pentru Protecția Mediului într-un comunicat de presă.

Știrea inițială:

Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică (AIEA) a anunţat vineri că în cursul nopţii s-a auzit o explozie, urmată de un incendiu, la noul sarcofag care protejează rămăşiţele reactorului 4 al fostei centrale nucleare Cernobîl, informează Agerpres, citând Reuters.

Personalul de securitate la incendiu şi vehicule au răspuns în câteva minute şi nu au fost raportate victime, potrivit AIEA.

"Nivelurile de radiaţii din interior şi din exterior rămân normale şi stabile. AIEA continuă să monitorizeze situaţia", a adăugat agenţia.

VEZI ȘI: Ultimele atacuri aeriene rusești pun Ucraina și UE în pericolul unui "colaps energetic și al unei catastrofe nucleare"

Rusia, atac cu drone în zona centralei Cernobîl



Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a anunţat la rândul său că drone ale Rusiei au lovit în cursul nopţii de joi spre vineri scutul de protecţie împotriva radiaţiilor de la fosta centrală de la Cernobîl.

VEZI ȘI: Misterul viermilor din Cernobîl. Cum au dezvoltat o rezistență neobișnuită la radiații

Potrivit președintelui ucrainean, după o primă evaluare, s-a constatat că atacul a avariat substanţial scutul. 

Precizăm că de la izbucnirea războiului din Ucraina, Agenția Internațională pentru Energie Atomică (AIEA), a avertizat în mod repetat cu privire la riscul unui incident nuclear. Spre exemplu, situația de la cea mai mare centrală nucleară europeană, Zaporojie, din sud-estul Ucrainei, a rămas până în prezent un motiv de îngrijorare la nivel internațional. Capturată de Rusia în 2022, centrala a fost prinsă în repetate rânduri în focuri încrucișate, iar experții se tem de un potențial dezastru nuclear similar cu cel de la Cernobîl.

În cazul unui accident nuclear, procedura standard presupune evacuarea unei zone de cinci kilometri în jurul centralei și alertarea populației pe o rază de 25 de kilometri. Fiecare cetățean primește o tabletă de iod care protejează glanda tiroidă, iar instrucțiunile sunt transmise prin intermediul canalelor media oficiale.

Amintim că dezastrul de la Cernobil s-a produs acum 39 de ani. Incidentul, considerat cel mai grav dezastru nuclear din lume, a contaminat zone întinse din Ucraina, Belarus și Rusia, chiar și vestul Europei fiind expus la radiații. Este dificil de estimat un număr precis al victimelor produse de evenimentele de la Cernobîl, deoarece secretizarea din timpul sovietic a îngreunat numărarea victimelor, dar un raport al Forului Cernobîl din anul 2005, condus de Agenția Internațională pentru Energie Atomică (AIEA) și Organizația Mondială a Sănătății (OMS), a atribuit 56 de decese directe (47 de lucrători și 9 copii cu cancer tiroidian) și a estimat că mai mult de 9.000 de persoane dintre cele aproximativ 6,6 de milioane foarte expuse pot muri din cauza unei forme de cancer. Raportul a citat 4.000 de cazuri de cancer tiroidian între copiii diagnosticați în 2002.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2025 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel