Alertă în Golf: Qatarul avertizează că un atac asupra instalaţiilor nucleare ale Iranului ar putea distruge viața în regiune

Foto: Agerpres
Foto: Agerpres

Qatar avertizează: Un atac asupra Iranului ar putea contamina complet Golful și amenința viața în regiune.

Premierul Qatarului, Sheikh Mohammed bin Abdulrahman Al Thani, a avertizat că un atac asupra instalațiilor nucleare ale Iranului ar putea „contamina complet” apele Golfului și pune în pericol viața în Qatar, Emiratele Arabe Unite și Kuweit.

Cele trei state din deșert, situate vizavi de Iran, au rezerve naturale minime de apă și depind exclusiv de apa desalinizată din Golf pentru aprovizionare. În total, peste 18 milioane de oameni ar fi afectați.

„Dacă Iranul este atacat, în Golf nu va mai exista apă, nu vor mai fi pești, nimic... nicio viață”, a declarat premierul qatarez.

Declarația vine pe fondul tensiunilor crescânde, în contextul în care președintele american Donald Trump a relansat campania de „presiune maximă” asupra Iranului și a sugerat reluarea negocierilor privind un nou acord nuclear.

Sheikh Mohammed a subliniat că o soluție diplomatică este singura cale de urmat pentru a evita un conflict care „s-ar răspândi în întreaga regiune”.

„Qatarul nu va susține sub nicio formă o acțiune militară... Nu vom renunța până nu vom vedea o soluție diplomatică”, a declarat el într-un interviu acordat jurnalistului conservator american Tucker Carlson.

Qatarul a evaluat deja riscul ca, în cazul unui atac asupra Iranului, să rămână fără apă potabilă în doar trei zile. Ca măsură preventivă, țara a construit 15 dintre cele mai mari rezervoare de apă din beton din lume, pentru a-și asigura rezervele de urgență.

Sheikh Mohammed a menționat că unele instalații nucleare iraniene sunt mai apropiate de Doha decât de Teheran. Singura centrală nucleară operațională a Iranului se află la Bushehr, pe coasta Golfului.

Deși Qatarul este un aliat apropiat al SUA și găzduiește cea mai mare bază militară americană din Orientul Mijlociu, menține relații și cu Iranul, cu care împarte cel mai mare zăcământ de gaze naturale din lume.

În timpul mandatului său anterior (2017-2021), Trump a retras SUA din acordul nuclear cu Iranul, ceea ce a determinat Teheranul să încalce și să depășească limitele impuse anterior asupra programului său nuclear.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2025 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel