Ajută cu adevărat temele pentru acasă? Sporesc performanţa elevilor? Ce spune un cercetător britanic

Temele pentru acasă sunt inutile, spun cercetătorii în ştiinţele educaţiei / Foto: Pixabay
Temele pentru acasă sunt inutile, spun cercetătorii în ştiinţele educaţiei / Foto: Pixabay

Temele pentru acasă au avantaje pentru copiii de școală primară, dar nu-i ajută aproape deloc, din punct de vedere al rezultatelor de învățare, pe cei care nu primesc ajutor. Este concluzia la care a ajuns un cercetător britanic.

Studiile existente cu privire la utilitatea temelor pentru acasă indică faptul că acestea nu i-ar ajuta aproape deloc, din punct de vedere al rezultatelor de învățare, pe mulți dintre elevii de școală primară, un motiv central fiind neputința acestora de a-și face temele fără sprijinul oferit de profesori și de școală, susține un cercetător britanic într-un articol publicat în The Conversation. Acesta a coroborat studiile de profil și a ajuns la concluzia că, deși temele îi ajută la învățare pe elevii de gimnaziu și liceu și aduc diverse alte beneficii elevilor din primii ani de școală, ele nu i-ar sprijini academic prea mult pe aceștia din urmă.

Paul Hopkins, cercetător în domeniul educației la Universitatea din Hull, notează că, în timp ce impactul temelor asupra învățării este verificat în cazul elevilor mai mari, datele disponibile pe această temă, când vine vorba despre elevii cu vârste de până în 11 ani, sunt mai puțin clare, notează Edupedu. De aceea, el prezintă încrucișat mai multe studii din ultimii 15 ani, pentru a vedea utilitatea temelor în rândul acestora din urmă și ajunge la o serie de concluzii:

Un motiv-cheie pentru care elevii de școală primară nu ar beneficia aproape deloc, din punct de vedere al rezultatelor de învățare, de pe urma temelor este incapacitatea multora de a face acele teme fără sprijinul oferit de profesor și mediul de învățare oferit de școală.

Unele cercetări sugerează că elevilor de școală primară le-ar lipsi abilitățile necesare pentru a învăța în mod independent, precum și capacitatea suficientă de concentrare.

Temele ar putea avea un efect negativ dacă părinții stabilesc așteptări nerealiste cu privire la teme, pun presiune pe copii și aplică metode contrare celor folosite în școală

Există riscul ca aceleași teme să crească inegalitatea între copiii din medii avantajate, care primesc sprijin și resurse din partea părinților, și cei din medii dezavantajate, care nu un astfel de sprijin.

Autorul comentează, în aceste condiții, că dacă obiectivul temelor date elevilor de școală primară este să dezvolte relația școală-familie, să acorde părinților un cuvânt mai greu de spus în procesul educațional, atunci ele pot fi de ajutor. Dar, arată cercetătorul citat, dacă acesta este scopul, temele nu trebuie folosite mijloace de îmbunătățire a rezultatelor de învățare sau măsurătorilor performanței școlare. “Orice temă trebuie să dezvolte încrederea și implicarea în procesul educațional atât pentru copii, cât și pentru părinți”, spune specialistul.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel