7 din 10 români cred că România ar trebui să participe la apărarea unei ţări NATO, dacă e atacată. Diferenţă faţă de americani

Un sondaj INSCOP arată ce părere au românii cu privire la implicarea ţării noastre în războiul din Ucraina, dar şi cu privire la asistenţa militară NATO. Un sondaj similar a fost realizat şi în SUA. Iată diferenţele.

Conform sondajului, 57% dintre americani consideră că SUA ar trebui să se implice în apărarea altui stat membru NATO dacă acesta este atacat. 15% consideră că nu ar trebui să intervină SUA, în timp ce 28 % dintre americani sunt nehotărâţi în această privinţă. 

Tot 57% dintre americani sunt de acord că măsura trimiterii de trupe americane în țări aliate NATO precum România sau Polonia pentru a ajuta la descurajarea amenințările recente ale Rusiei este una bună. 27% dintre americani nu sunt de acord, iar 16% sunt nehotărâţi în această privinţă. 

Ce cred românii, diferenţe faţă de americani

În ceea ce priveşte România, 70% dintre cei care au răspuns sondajului consideră că România ar trebui să participe la apărarea altei țări membre NATO în cazul în care aceasta ar fi atacată. 25% dintre respondenţi nu sunt de acord, în timp ce 5% sunt nehotărâţi. De asemenea, 60% dintre români sunt de acord cu trimiterea militarilor români în țări aliate NATO pentru a ajuta la descurajarea unor amenințări din partea Rusiei, în timp ce 36% se opun. 

VEZI DATELE ÎN GALERIA FOTO

Slovenia se teme că planul lui Putin e abia la început: Căderea Ucrainei ar putea duce la al Treilea Război Mondial

Dacă Ucraina va cădea în mâinile Rusiei, vor urma Republica Moldova, Georgia, Balcanii de Vest şi republicile baltice, a avertizat duminică premierul sloven, Janez Jansa, fără a exclude un al Treilea Război Mondial, relatează Agerpres.

Într-un interviu acordat presei slovene Nova24, Planet TV şi Siol, el a spus că Rusia va ataca mai întâi ţările din jurul Uniunii Europene care nu au aderat încă la UE şi la NATO, iar apoi va fi rândul ţărilor baltice.

Acolo am avea un conflict serios şi, posibil, începutul celui de-al Treilea Război Mondial", a spus Jansa.

Pe de altă parte, dacă Ucraina rezistă, nu va exista o escaladare şi vor avea loc negocieri, motiv pentru care apărarea Ucrainei este de o importanţă crucială pentru Europa şi pentru întreaga lume, a subliniat el.

Premierul sloven a avertizat că preşedintele rus, Vladimir Putin, ar putea încerca să provoace conflicte în Balcanii de Vest ca strategie de diversiune.

Părţile din Balcani care nu fac încă parte din UE sunt o potenţială pradă pentru aspiraţiile lui Putin. Este posibil să incite la conflicte şi tulburări acolo pentru a ţine UE ocupată cu Balcanii, în timp ce Rusia se va concentra pe vecinătatea sa, a apreciat el.

În Balcanii de Vest, a spus Jansa, punctele nevralgice sunt republica sârbă separatistă din Bosnia-Herţegovina, tensiunile dintre Serbia şi Kosovo şi situaţia complicată din Muntenegru. VEZI MAI MULTE AICI

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel