22 de minute de mișcare, "salvarea" celor care petrec zilnic mai mult de 10 ore la birou sau acasă pe canapea

foto: Freepik
foto: Freepik

Puțin peste 20 de minute de mișcare pe zi îți pot prelungi viața!

Ai un stil de viață sedentar? Petreci multe ore la birou, în scaun iar când ajungi acasă "te plantezi" pe canapea, în fața televizorului, fără să mai ții cont de ceas? Nu dispera! Poți evita să te îngrași sau să te pricopsești cu boli de inimă dacă faci mișcare. Nici nu e nevoie să faci asta prea mult! Doar 22 de minute, spun specialiștii. Doar câteva minute de exerciții fizice pe zi ar putea reduce riscurile pentru sănătate și chiar te pot ajuta să trăiești mai mult.
Oamenii din țările dezvoltate petrec în medie între nouă și zece ore pe zi stând pe scaun. Fie că petrecem timp în fața unui computer, blocați în trafic sau ne relaxăm în fața televizorului, viața noastră a devenit din ce în ce mai sedentară.

Se știe că timpul petrecut pe scaun este cauza mai multor probleme de sănătate, inclusiv obezitatea, bolile de inimă și anumite tipuri de cancer. Vestea bună este că te poți ține departe de orice urgență medicală dacă faci un pic de mișcare pe zi. Un nou studiu amintit în The Conversation și citat de Reuters sugerează că, pentru persoanele de peste 50 de ani, doar 22 de minute de mișcare pe zi pot reduce riscul crescut de moarte prematură.

Cum s-a ajuns la cele "22 de minute" în cap

Echipa a combinat datele din două studii din Norvegia, unul din Suedia și unul din Statele Unite. Studiile au inclus aproximativ 12.000 de persoane în vârstă de 50 de ani sau peste care are au purtat dispozitive  mobile prin intermediul cărora au fost monitorizați pe parcursul mai multor luni, chiar ani. Astfel, s-a știut exact cât de activi sau, după caz, sedentari au fost în timpul rutinei lor zilnice.

Participanții au fost urmăriți timp de cel puțin doi ani în perioada 2003-2020.

Analizele au luat în considerare mai mulți factori de stil de viață și de sănătate, cum ar fi educația, consumul de alcool, statutul de fumător și antecedentele de boli de inimă, cancer și diabet. Toate aceste date au fost legate de registrele naționale de decese.

Și aici vine partea șocantă! Aproximativ 800 de participanți au murit în timpul studiului. Cercetătorii au descoperit că persoanele care au fost sedentare mai mult de 12 ore pe zi au avut cel mai mare risc de deces (un risc cu 38% mai mare decât persoanele care au fost sedentare timp de 8 ore).

Acest lucru a fost observat doar la cei care au făcut mai puțin de 22 de minute de activitate fizică moderată până la intensă, zilnic. Așadar, pentru persoanele care au făcut mai mult de 22 de minute de exerciții fizice, riscul de îmbolnăvire, inclusiv deces, a scăzut considerabil, similar cu riscul la care se expun cei care au fost sedentari timp de opt ore pe zi.

10 minute fac diferența

Durata zilnică mai mare a activității fizice a fost asociată în mod constant cu un risc mai scăzut de deces, indiferent de timpul total de lipsă de activitate fizică. De exemplu, echipa a raportat că încă zece minute de activitate fizică moderată în fiecare zi ar putea reduce riscul de mortalitate cu până la 15% pentru persoanele care au fost sedentare mai puțin de 10,5 ore pe zi. Pentru cei care stau în șezut mai mult de 10 ore pe zi, 10 minute în plus de sport au redus riscul de mortalitate cu până la 35%.

Echipa nu a putut evalua modul în care schimbările în activitatea fizică sau timpul de reapus de-a lungul mai multor luni sau ani pot afecta riscul de deces. În plus, studiul a inclus doar participanți cu vârsta de 50 de ani și peste, făcând rezultatele mai puțin aplicabile grupelor de vârstă mai tinere.

În cele din urmă, pentru că studiul a fost unul observațional, nu putem trage concluzii despre cauză și efect cu certitudine. Dar rezultatele acestei cercetări se aliniază cu un număr tot mai mare de dovezi care explorează relația dintre activitatea fizică, timpul de repaus și moarte.

Urcatul scărilor sau activitățile energice de întreținere a casei ori o simplă plimbare în aer liber sau chiar și spălatul ferestrelor, pot reduce mortalitatea, bolile de inimă și riscul de cancer.

Aceste simple activități care nu durează, de regulă, mai mult de cinci minute, oferă beneficii similare cu reprizele de sport mai lungi și pot preveni, în aceeași măsură, accidentele vasculare cerebrale și atacul de cord. Și sănătatea psihică are de câștigat! Când ești mai energic ai mintea mai limpede și iei decizii mai bune, mai arată studiul.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel