Ziua Imnului Național, 29 iulie. MAE: Interzis timp de jumătate de secol

Ziua Imnului Național
Ziua Imnului Național

Ministerul Afacerilor Externe salută sărbătorirea, la 29 iulie, a Zilei Imnului Naţional.

Consacrat prin Constituția României ca simbol național, alături de drapelul tricolor, stema ţării şi sigiliul statului, Imnul Național reprezintă unul dintre reperele care definesc identitatea națională a românilor și care oferă lumii întregi, când este intonat, o sinteză muzicală, simbolică şi unică, a acesteia.

În anul Centenarului Marii Uniri, Ziua Imnului Național capătă valențe deosebite, împlinindu-se şi 170 de ani de la prima intonare a imnului ”Deșteaptă-te, române!”.

Imnul Național a fost martorul unor evenimente-reper ale istoriei naționale. În prezent, Imnul Naţional al României răsună pretutindeni în lume, inclusiv în momente şi acţiuni de înalt nivel în relaţiile bilaterale şi diplomatice, precum şi la concursurile şi competiţiile internaţionale, la care tot mai mulţi tineri români urcă pe prima treaptă a podiumului.

Ziua de 29 iulie 2018 reprezintă şi un prilej de recunoștință față de înaintașii noștri, faţă de eroii căzuţi pe câmpurile de luptă din Primul Război Mondial şi de făuritorii statului naţional unitar modern, a căror memorie ne motivează să ne păstrăm demnitatea, să cultivăm respectul faţă de valorile naţionale şi să privim cu încredere spre viitor.

Şi în acest an, misiunile diplomatice, oficiile consulare și de institutele culturale româneşti din străinătate organizează, pentru marcarea Zilei Imnului Naţional, o serie de manifestări de diplomație publică și culturală.

Informații suplimentare

Interzis timp de aproape o jumătate de secol, cântecul patriotic „Deşteaptă-te, române!” a fost consacrat, imediat după decembrie 1989, prin Constituţia din 1991, Imnul Naţional al României,

La 29 iulie 1848, „Deşteaptă-te, române!” a fost intonat pentru prima dată în parcul Zăvoi din Râmnicu Vâlcea. Versurile cântecului aparţin poemului „Un răsunet” de Andrei Mureşanu, publicat în numărul din iunie-iulie 1848 al suplimentului „Foaie pentru minte, inimă şi literatură” iar linia muzicală a fost inspirată de o melodie culeasă de Anton Pann. Conţinutul profund patriotic şi naţional al versurilor l-a determinat pe Nicolae Bălcescu să numească acest imn „o adevărată Marseilleză românească”.

În conformitate cu Legea nr. 99/1998, ziua de 29 iulie a fost proclamată Ziua Imnului Naţional al României.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel