Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, vrea să discute direct cu președintele Rusiei, Vladimir Putin.
Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, vrea o discuţie directă cu omologul său din Rusia, Vladimir Putin, argumentând că aceasta este „singura modalitate de oprire a războiului”.
„Trebuie să vorbesc cu Putin, întrucât aceasta este singura modalitate de oprire a acestui război”, a transmis Volodimir Zelenski, citat de Le Monde.
Volodimir Zelenski a cerut ţărilor occidentale să ofere susţinere suplimentară, argumentând că, în cazul în care Ucraina va fi învinsă şi ocupată, Rusia va ataca alte ţări. „Dacă dispărem noi, să ne ferească Dumnezeu, vor urma Letonia, Lituania, Estonia, până la Zidul Berlinului, credeţi-mă”, a susţinut Zelenski.
Rusia ar fi lansat „peste 480” de rachete de „toate mărimile și de toate tipurile” asupra Ucrainei de la începutul invaziei lor în Ucraina, a declarat un înalt oficial american din domeniul apărării, citat de CNN.
Aproximativ 70 au fost lansate din Belarus, a spus oficialul.
Preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, a afirmat, joi seară, cu ocazia reuniunii Consiliului prezidenţial pentru Securitate Naţională, că ucrainenii şi ruşii sunt „un singur popor”.
„Ruşii şi ucrainenii sunt un singur popor. Operaţiunea militară se desfăşoară conform planului", a declarat Vladimir Putin, potrivit cotidianului Le Figaro şi agenţiei ANSA.
Liderul de la Kremlin susţine că armata rusă încearcă să creeze culoare umanitare pentru evacuarea civililor.
Invadarea Ucrainei de către Rusia a pus Israelul într-o situație geopolitică dificilă.
Pe de o parte, guvernul premierului israelian Naftali Bennett are sarcina de a menține intactă relația istorică cu cel mai important aliat global al său: Statele Unite.
Pe de altă parte, mai exact la granița sa de Nord-Est, în Siria, Israelul trebuie să mențină un echilibru delicat cu Rusia, din cauza influenței imense pe care o exercită Moscova asupra guvernului președintelui sirian Bashar Al-Assad și a desfășurării conflictului intern din țara respectivă.
În plus, trebuie să luați în considerare relațiile strânse pe care le are cu Ucraina, țară în care, conform cifrelor din 2016 ale Institutului de Cercetare a Politicii Evreiești (JPR), trăiesc aproximativ 200.000 de persoane care ar putea aplica pentru o naționalitate israeliană datorită legăturilor lor evreiești. Și deja în Israel există un număr mare de oameni de origine rusă și ucraineană.
Suma acestor factori înseamnă că declarațiile publice făcute de oficialii israelieni cu privire la invazie sunt considerate de unii analiști drept „timide” și primesc critici din toate părțile. Continuarea, AICI!
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu