Preşedintele ucrainean, Volodimir Zelenski a acuzat vineri armata rusă că împiedică evacuarea civililor din oraşele încercuite Mariupol şi Volnovaha (sud-est) şi că a efectuat un atac asupra traseului planificat al unui coridor umanitar, notează AFP.
'Trupele ruse nu au încetat focul. Cu toate acestea, am decis să trimit un convoi de vehicule spre Mariupol, cu mâncare, apă, medicamente (...) Dar ocupanţii au lansat un atac cu tancuri exact pe unde trebuia să treacă acest coridor', a afirmat el, într-un mesaj video difuzat de preşedinţie.
'Aceasta este teroare asumată, teroare neruşinată, din partea unor terorişti cu experienţă. Întreaga lume trebuie să ştie asta', a continuat Volodimir Zelenski. Liderul ucrainean a spus că aproximativ 100.000 de persoane au putut pleca în ultimele două zile din alte oraşe ucrainene pradă luptelor, dintre care 40.000 de oameni doar joi, pe coridoarele umanitare.
Armata rusă menţine asediul mai multor mari oraşe ucrainene şi îşi continuă bombardamentele, precum cel care a lovit miercuri un spital de copii şi o maternitate din Mariupol, un port strategic la Marea Azov asediat timp de zece zile.
Moscova a promis joi deschiderea zilnică a unor coridoare umanitare pentru a permite ucrainenilor care fug de lupte să ajungă în Rusia. Dar Ucraina, la rândul ei, cere stabilirea de pasaje sigure către interiorul frontierelor sale, şi nu către ţara care îi bombardează populaţia.
Statele Unite au declarat joi că Ucraina nu are nevoie cu adevărat de avioane de luptă pentru a contracara atacurile ruse, dar au luat în considerare să-i furnizeze mai multe sisteme de apărare sol-aer, notează AFP.
'Avioanele nu sunt ceea ce au nevoie în principal partenerii noştri ucraineni în acest moment', a declarat presei purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat, Ned Price. 'Când analizăm distrugerea semănată de Kremlin asupra regiunilor Ucrainei, aceasta este cauzată în principal de rachete', 'proiectile', 'tiruri de artilerie', a estimat el.
'Avioanele nu sunt cel mai bine plasate pentru a elimina aceste arme', a subliniat purtătorul de cuvânt. Potrivit lui Ned Price, armata ucraineană mai are 'mai multe escadrile de avioane' în stare de zbor.
El a adăugat că 'eficacitatea' flotei aeriene ruse a fost 'limitată de sistemele de apărare aeriană de la sol', fie că sunt 'rachete sol-aer' sau sisteme portabile - cum ar fi Stingers, furnizate de americani.
'Vom continua să furnizăm partenerilor noştri ucraineni sisteme sol-aer' şi 'poate vom furniza şi mai multe', a spus el. Statele Unite au respins definitiv miercuri propunerea Poloniei de a livra avioanele sale MiG-29 armatei americane pentru a fi predate ulterior Ucrainei, considerând că oferta Varşoviei este 'riscantă' şi susceptibilă să provoace o escaladare rusă.
Washingtonul nu a exclus complet ca o ţară din NATO să poată livra Kievului avioane de luptă, dar ar fi o chestiune ce ţine de 'decizia sa suverană', a subliniat purtătorul de cuvânt, dând de înţeles că Statele Unite nu ar fi deschis în favoarea acesteia.
Ned Price a reamintit că serviciile americane de informaţii au avertizat împotriva transferului de avioane din ţările Alianţei Nord-Atlantice în Ucraina, deoarece acest lucru ar fi putea fi considerat o 'escaladare' de către preşedintele rus Vladimir Putin, cu riscul de a se ajunge la o confruntare directă între NATO şi Rusia, conform Agerpres.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu