Zeci de tone de deşeuri din Grecia, oprite la vama Giurgiu

Foto ilustrativ: Poliția de Frontieră
Foto ilustrativ: Poliția de Frontieră

Peste 33 de tone deşeuri din Grecia, oprite la P.T.F. Giurgiu.

Poliţiştii de frontieră din cadrul Punctului de Trecere a Frontierei Giurgiu, alături de comisari din cadrul Gărzii de Mediu Giurgiu, au descoperit, în urma unor controale efectuate asupra a două ansambluri rutiere, nereguli privind documentele de transfer ale unor deşeuri care ar fi trebuit să ajungă în ţara noastră. Acestea au fost returnate societăţilor expeditoare.

În ziua de 13.11.2021, la diferite intervale de timp, poliţiştii de frontieră din cadrul Punctului de Trecere a Frontierei Giurgiu au efectuat, pe sensul de intrare în ţară, controale specifice asupra a două ansambluri rutiere, conduse de către doi cetăţeni români, în vârstă de 29, respectiv 46 de ani.

Primul şofer transporta, conform documentelor de însoţire a mărfii, cantitatea de 10.731 de kilograme deşeuri din coajă de orez, iar cel de-al doilea transporta 22.960 de kilograme deşeuri din aluminiu.

Existând suspiciuni cu privire la legalitatea acestor transporturi, poliţiştii de frontieră giurgiuveni au solicitat sprijin autorizat comisarilor Gărzii de Mediu Giurgiu.

În urma verificărilor efectuate, s-a stabilit faptul mai multe rubrici din anexele documentelor prezentate pentru control nu era completate.

La cercetări s-a mai stabilit faptul că deşeurile sus-menţionate erau încărcate din Grecia şi aveau ca destinaţie două societăţi comerciale din ţara noastră.

În acest context, nu s-a permis accesul pe teritoriul României celor două mijloace de transport, deşeurile fiind returnate societăţilor expeditoare, informează Inspectoratul General al Poliţiei de Frontieră.

 Ministerul Mediului derulează un proiect pentru crearea a 99 de laboratare de analiză a calităţii apelor

Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor (MMAP) derulează, în parteneriat cu Ministerul Sănătăţii şi Administraţia Naţională "Apele Române" (ANAR), un proiect ce vizează dezvoltarea unui laborator naţional pentru îmbunătăţirea monitorizării substanţelor deversate în ape şi a calităţii apei potabile, informează instituţia într-un comunicat de presă transmis, luni, Agerpres.

Potrivit sursei citate, scopul proiectului îl reprezintă dezvoltarea unui laborator la nivel naţional, care colectează datele de monitorizare din 99 laboratoare pentru monitorizarea substanţelor prioritare, a altor substanţe poluante din apele uzate deversate şi apele de suprafaţă, precum şi monitorizarea indicatorilor de calitate din apa potabilă, în vederea raportării acestora, conform cu angajamentele din Tratatul de aderare al României la UE, ratificat prin Legea 157/2005, în ceea ce priveşte colectarea şi epurarea apelor uzate şi a alimentării cu apă potabilă.

"Proiectul furnizează echipamente care asigură analizele de laborator incluse în programul naţional de monitorizare a celor trei categorii de apă, în toate cele 99 de laboratoare care analizează calitatea apei uzate, a apei de suprafaţă şi a apei potabile care formează reţeaua virtuală a laboratorului naţional în care se instalează şi se operaţionalizează echipamentele achiziţionate şi unde se vor produce anual toate datele din programul naţional de monitorizare necesare raportărilor asumate", se arată în comunicatul citat.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

DC Media Group Audience
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel