Vom avea furtuni de radiații? Un „arhipelag de pete solare” de 15 ori mai mare decât Pământul ar putea face prăpăd în spațiu

Foto facebook.com/EarthSky
Foto facebook.com/EarthSky

Un conglomerat de pete solare uriașe ar putea pune în pericol mai multe planete. Este și Pământul printre ele?

Un gigantic "arhipelag de pete solare", cu o dimensiune de 15 ori mai mare decât Pământul, a fost identificat în imagini furnizate de NASA, generând avertismente din partea oamenilor de știință cu privire la posibile erupții solare capabile să provoace întreruperi de curent devastatoare.

Fotografiile au fost capturate de Observatorul de Dinamică Solară al NASA, care monitorizează activitatea solară din spațiu de peste un deceniu. Deși aparent mic în imaginile obținute, "arhipelagul" de pete solare este în realitate mai mare decât 15 planete de dimensiunea Pământului și are un diametru de aproximativ 190.000 de kilometri.

Oamenii de știință avertizează cu privire la posibilitatea ca aceste pete solare să genereze explozii puternice de energie către Pământ, declanșând furtuni geomagnetice care pot pune în pericol rețelele electrice și sateliții, scrie earth.com.

Petele solare, spaima astronomilor

Petrele solare sunt regiuni întunecate pe suprafața soarelui, având o temperatură mai scăzută decât restul suprafeței solare. Aceste pete, de dimensiuni planetare, sunt asociate cu fenomene solare puternice, precum erupțiile solare și ejecțiile de masă coronală. Aceste evenimente, cunoscute sub numele de furtuni solare, reprezintă o preocupare majoră pentru astronomi, deoarece pot influența condițiile meteorologice spațiale ce au impact asupra Pământului.

Erupțiile solare și ejecțiile de masă coronală generează nori imenși de gaz electrificat care sunt aruncați în spațiu cu viteze de sute de kilometri pe secundă și pot afecta câmpul magnetic al Pământului. Aceste perturbări pot influența tehnologiile de pe Pământ, cum ar fi rețelele electrice, comunicațiile, navigația GPS, călătoriile aeriene și funcționarea sateliților. În același timp, aceste fenomene solare sunt responsabile și pentru apariția aurorelor boreale.

"Grupul de pete solare este atât de mare, încât afectează modul în care soarele vibrează. Helioseismologii au folosit vibrațiile pentru a detecta acest grup de pete solare în timp ce era încă pe partea îndepărtată a soarelui. Hărțile seismice recente confirmă că nu am văzut totul. O parte din grup este încă înfășurată în jurul marginii soarelui", a anunțat Space Weather care urmărește în mod regulat interacțiunile dintre soare și Pământ.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel