Vlad Nistor dezvăluie un lucru important despre Universitatea din București la 150 de la înființare

Vlad Nistor, președintele Senatului Universității din București, a vorbit pentru DC News despre Universitatea din București, cu ocazia împlinirii a 150 de ani de existență a instituției. 

VEZI ȘI: DEZVĂLUIRI neștiute despre Florin Zamfirescu și Dorel Vișan

Universitatea din București a aniversat miercuri, 16 iulie 2014, 150 de ani de la înființare. Evenimentul a avut loc la Facultatea de Drept, în prezența Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul României, oficialităților statului, ale mediului academic și universitar.

Vlad Nistor: Universitatea din București nu s-a politizat

"Fără Universitatea din București statul român modern nu ar fi putut fi construit. Universitatea din București a pus bazele elitei politice, intelectuale și artistice din România. Aici s-a format elita care a constituit statul român modern", a spus Vlad Nistor pentru DC News.

Întrebat dacă 150 de ani sunt prea mulți sau prea puțini pentru o universitate, președintele Senatului UB ne-a mai zis: "Depinde din ce punct privești. Poate părea puțin dacă te uiți la universitățile din Bologna, Cambridge, Oxford sau din alte zone din lume care au fost înființate prin secolul XII. Pe de altă o parte, încercări de acest tip au existat în Țările Române. Se spune că Universitatea din București este continuatorul Academiei Domnești".

"Universitatea din București a fost avariată de bombardamentele din 1944. Este vorba despre corpul în care era Facultatea de Istorie. Rezultatul a fost că în 1971, clădirea a fost refăcută. Mai este un lucru important legat de Universitate. Vorbim astăzi despre depolitizarea Universității. România este una dintre țările care stă foarte bine la acest capitol. Autonomia universitară este mult mai puternică decât în multe alte țări din UE. Este un lucru bun pe care realitatea universitară de după 1990 a reușit să-l construiască. Vă dau un exemplu elocvent. Într-un moment foarte dificil pentru România, la începutul anilor '30, Nicolae Iorga a fost prim-ministrul României și rectorul Universității din București, dar acest lucru nu înseamnă că a politizat Universitatea. Sigur că, de-a lungul timpului, au existat tentative de politizare. Din fericire, acestea au eșuat. Au existat tentative chiar și după 1990. Indiferent de câți oameni politici a produs de toate culorile politice, Universitatea din București s-a menținut în afara controlului politic", a conchis Vlad Nistor.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel