Un proiect de lege care a trecut de Senat și a revoltat și scos în stradă o mulțime de artiști, și așa opriți din activitate din cauza pandemiei de COVID-19.
Un proiect de lege care a trecut de Senat şi care urmează să ajungă zilele acestea în Camera Deputaţilor ameninţă să le ia artiștilor 70% din banii nerevendicaţi vreme de 3 ani din drepturile de autor.
Această veste i-a revoltat pe compozitorii, autorii şi artiştii români, care au reacționat într-un video la adresa publicului și mai ales al autorităților. În plus, mai mulți autori și artiști au ieșit deja în stradă și spun că vor lupta şi în continuare.
După ce că pandemia de COVID-19 a ținut pe loc întreaga industrie artistică, de la actori la cântăreți și după ce nu au primit niciun fel de ajutor, autoritățile pregătesc o nouă lovitură.
"A trebuit să ajung la 84 de ani, 60 de ani de activitate în UCMR (n.r. (n.r. Uniunea Compozitorilor și Muzicologilor din România) și 65 de ani vechime în ADA (n.r Asociaţia pentru Drepturi de Autor a Compozitorilor), ca să aflu că nu-mi merit banii pe care noi îi colectăm pentru noi", a spus Horia Moculescu, membru UCMR-ADA, în videoclipul emoționant al artiștilor prezentat mai jos
"Cu ce ne-a ajutat pe noi, artiștii, Ministerul Culturii de la începutul pandemiei?", spune și Alex Velea.
"De ce vreți să ne ajutați cu forța? De ce încălcați Constituția încercând să aduceți în proprietatea statului un drept privat, dreptul de autor?", spun în cor membrii UCMR-ADA, în videoclipul manifest.
Invitat în platoul Observator de la Antena 1, Horia Moculescu a făcut dezvăluiri despre planul statului și a tras un semnal de alarmă.
Întrebat înainte de toate ce a făcut Ministerul Culturii pentru artiști de la începutul pandemiei, Horia Moculescu a răspuns ferm: "NIMIC! În perioada pandemiei, nimic! Dar nu ajunge că nu a făcut nimic, acum vrea să facă ceva oribil. Ei sunt acum la debutul unei tâmpenii naţionale, cu ecouri majore.
Acești 70% nu se iau din banii totali, ci numai din piesele nerevendicate. Aici este o chestie tehnică și vreau să v-o explic! În clipa în care se cântă o melodie într-un anumit loc, obligația prin lege este ca organizatorul să treacă melodia pe o listă, pe un playlist și împreună cu banii aferenți, conform legii care spune cât % din încasări se trimit la UCMR-ADA.
UCMR-ADA este cea mai veche societate de gestiune colectivă din România, funcționează din 1926, când primul președinte a fost George Enescu. Nu toți trimit exact! S-a cântat piesa Truli, Truli, dar a cântat, să zicem Mirabela, și melodia e a lui Vasile Vasilache, de fapt. Ei scriu Truli, Truli în cel mai bun caz! Dacă este doar această informație, banii pleacă la Vasile Vasilache. Dacă nu revendică nimeni banii aceștia, ei stau 3 ani, după care se împart membrilor UCMR-ADA, 11.000 de membri, în urma unui algoritm stabilit de Adunarea Generală UCMR-ADA. Noi suntem o societate privată! Statul nu are ce să caute acolo!
Am luat și noi modele din străinătate, așa funcționează, pentru că noi suntem parte din societățile de gestiune europene, care au reacționat vehement la ceea ce se întâmplă, au trimis observații și către Senat, și către Parlament. Pentru că în banii ăștia intră și banii străinilor! Cum vii tu să naționalizezi banii artiștilor străini?! Cu ce drept? Colegii mei se sperie! Eu nu cred că suntem într-o așa mare disoluție statală, încât să nu respectăm Constituția!"
"Este o copie după decretul lege emis în 1942, semnat de Antonescu și zice: privitor la perceperea dreptului de autor pentru executare în public a operelor muzicale.
Sunt foarte multe lucruri importante în el, dar cel mai important este art. 13 care spune așa: amenzile pentru contravențiunile la prezenta lege se pronunță în folosul Societății Compozitorilor Români, pentru sporirea fondului cultural.
Adică dacă e război sau ai cheltuieli, tu nu vii să iei banii de la noi! Da?! (...) Legiuitorii nu ne întreabă nimic! Nu are nicio conotație politică, pentru că toți au fost la fel! Groaznici! Eu consider asta un act de gangsterism!", spune celebrul compozitor Horia Moculescu.
Întrebat care e soluția, Horia Moculescu a spus: "Să-și retragă amendamentele, pentru că amendamentul de care se leagă ei este extraordinar, propune așa, conform UE: în cazul în care scopul pe care-l stabilește Adunarea Generală pentru folosirea banilor prescriși, dacă nu este ceea ce trebuie, statul poate să intervină să oblige la schimbarea scopului, nu să ia banii! Banii nu se pot lua!".
"Ce v-aţi face fără muzică, stimaţi guvernanţi?
Cum v-aţi încărca sufletul în momentele dificile ale vieţii?
Autorii şi artiştii sunt mai uniţi ca niciodată, în faţa unei provocări fără precedent!Mai multe nume consacrate din industria muzicală românească au pornit un manifest inedit faţă de proiectul de lege care ameninţă să le ia 70% din banii nerevendicaţi vreme de 3 ani din drepturile de autor.
Doar câteva zile mai sunt până când această iniţiativă va fi supusă votului în Camera Deputaţilor.Autorii şi artiştii solicită retragerea sau respingerea acestor amendamente care aduc modificări Legii 8/1996 şi cer organizarea unor consultări în care să se găsească o rezolvare urgentă pentru adevăratele probleme cu care se confruntă o întreagă industrie, afectată puternic şi de pandemie.
Manifestul video a fost realizat de: Mike Savuica, Radu Mateucă, Omar Secada Dihigo, Marcela Motoc, Alex Velea, Vlady Sateanu, Gabriel Stanoiu, Mircea Drăgan, Serban Cazan, Emilian Mihai Nechifor, Nicolae Caragea, Adi Cristescu, Oana Holban, Bogdan Zamfir, András Zoltán, Ioana Sihota, Ana Odagiu, Laurentiu Duta, Dan Dediu si Moculescu Horia", se arată într-o postare a UCMR-ADA, pe pagina de Facebook.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu