Vânzările cu amănuntul au scăzut în UE, dar România sfidează trendul – Ce s-a întâmplat în ianuarie 2025

Vânzările cu amănuntul în Uniunea Europeană și zona euro au înregistrat o ușoară scădere în luna ianuarie 2025, comparativ cu luna precedentă, dar România se numără printre statele membre unde vânzările au crescut. Conform datelor publicate joi de Eurostat, vânzările au scăzut cu 0,3% în zona euro și cu 0,2% în Uniunea Europeană în ianuarie 2025, comparativ cu decembrie 2024.

România se află într-o situație diferită față de majoritatea țărilor din UE, înregistrând o creștere de 0,1% în vânzările cu amănuntul în prima lună a anului, după un declin semnificativ de 1,3% în decembrie 2024. În același timp, vânzările au crescut semnificativ în alte țări din UE, precum Slovenia (2,3%), Ungaria (2,2%) și Țările de Jos (1,6%), conform Agerpres.

 

Creșteri în ritm anual în România

În ceea ce privește evoluția anuală, comparativ cu ianuarie 2024, vânzările cu amănuntul în Uniunea Europeană și zona euro au crescut cu 1,5%, respectiv 1,6%. România a avut o creștere mai puternică, de 1,7%, plasându-se printre țările cu cele mai mari avansuri. Alte state cu performanțe bune sunt Luxemburg (11,4%), Bulgaria (8,1%) și Portugalia (5,3%).

 

Comerțul cu amănuntul în România: Detalii suplimentare

Datele publicate de Institutul Național de Statistică (INS) indică o scădere de 19,4% în comerțul cu amănuntul, excluzând comerțul cu autovehicule și motociclete, față de luna decembrie 2024, ca serie brută. Totuși, în termeni ajustați în funcție de zilele lucrătoare și sezonalitate, vânzările au înregistrat o creștere de 0,1%.

Creșterea ajustată a fost impulsionată de comerțul cu carburanți (+0,5%) și de vânzările de produse alimentare, băuturi și tutun (+0,2%). În schimb, vânzările de produse nealimentare au scăzut cu 0,7%.

 

Previziuni și tendințe

Deși volumul general al vânzărilor din comerțul cu amănuntul a avut o evoluție variabilă, se preconizează că România ar putea continua să se situeze pe o traiectorie pozitivă pe termen mediu, susținută de o cerere internă stabilă și de dinamica sectorului de carburanți.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2025 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel