Vânzare terenuri. Restricţii pentru străini

agricultura
agricultura

Vânzarea terenurilor din România ar putea fi restricţionată pentru cetăţenii străini. 

Din dorinţa de a proteja cetăţenii români în faţa celor din străinătate în cazul tranzacţiilor cu terenuri de pe teritoriul României, deputatul Mihai Weber a inițiat un proiect de lege pentru protejarea concretă și reală a titularilor dreptului de preempțiune la vânzarea — cumpărarea terenurilor agricole extravilane.

"România este în mod special interesată de completarea cadrului normativ în acest domeniu, deoarece 40% din terenurile agricole sunt înstrăinate către persoane UE și non-UE, o situație alarmantă care reclamă măsuri rapide. Ar fi utilă chiar și o consultare publică prin organizarea unui referendum, fiind vorba de un bun al tuturor românilor, deci vorbim de interes național", a declarat inițiatorul legii, deputatul PSD Mihai Weber.

[citeste si]

Cetăţenii români nu trebuie discriminaţi la vânzarea-cumpărarea de terenuri agricole 

Obiectul acestei inițiative legislative îl constituie respectarea principiului egalității de șanse și a nediscriminării cetățeanului român la vânzarea-cumpărarea de terenuri agricole extravilane pe teritoriul României. Pentru protejarea concretă și reală a titularilor dreptului de preempțiune la vânzarea — cumpărarea terenurilor agricole extravilane, proiectul propune ca în termen de zece zile lucrătoare de la data înregistrării cererii, primăria să aibă obligația ca timp de 30 de zile să notifice titularii dreptului de preempțiune la domiciliul sau sediu și, după caz, reședința acestora. Preemptorii, în accepțiunea legii, sunt coproprietarii, arendașii, proprietarii vecini și statul roman prin Agenția Domeniilor Statului.

Potrivit unui studiu realizat de către Comisia Europeană, peste 40% din suprafeţele de teren arabil de pe teritoriul României sunt deţinute de către investitori străini. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel