Vântul puternic a făcut prăpăd în țară.
UPDATE 4:
În mai multe localităţi din judeţul Harghita, alimentarea cu energie electrică a fost întreruptă parţial, marţi seara, după ce vântul puternic a afectat posturile de transformare, transmite Agerpres.
Potrivit ISU Harghita, au rămas nealimentate cu energie electrică 44 de posturi de transformare din localităţile Bilbor, Gălăuţaş, Topliţa, Cinod, Eghersec, Cristuru Secuiesc şi Lacu Roşu, fiind afectaţi aproximativ 2.000 de consumatori. Echipele distribuitorului de energie electrică se află pe teren pentru remedierea defecţiunilor.
În cursul zilei de marți, alţi aproape 3.000 de consumatori, din mai multe localităţi harghitene au rămas fără energie electrică, dar majoritatea problemelor au fost rezolvate. Totodată, mai mulţi arbori au căzut pe drumurile naţionale şi judeţene, dar şi pe un bloc din Miercurea-Ciuc, fără să se înregistreze pagube.
UPDATE 3:
Circulaţia tramvaielor liniei 41 este blocată de peste o oră pentru îndepărtarea unui copac de mari dimensiuni care prezintă pericol pentru tramvaie, a anunţat Societatea de Transport Bucureşti, transmite Agerpres.
"Linia 41 - blocată la capătul de linie Piaţa Presei. Cauza: îndepărtarea unui copac de mari dimensiuni care prezintă pericol pentru tramvaie", conform anunţului de pe X.
Pentru preluarea fluxului de călători, STB a înfiinţat linia 641, de la Ghencea la Piaţa Presei.
UPDATE 2:
Din cauza vântului puternic, mai mulţi arbori au căzut, marţi, pe drumurile naţionale şi judeţene din Harghita, precum şi pe un bloc din Miercurea-Ciuc, iar în câteva localităţi s-au înregistrat întreruperi de energie electrică, transmite Agerpres.
Potrivit informaţiilor furnizate de Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Harghita, un brad a căzut pe un bloc de pe strada Revoluţia din Decembrie, din municipiul Miercurea-Ciuc, fără a provoca pagube, pentru îndepărtarea lui intervenind pompierii militari din cadrul Detaşamentului Miercurea Ciuc.
De asemenea, pompierii civili de la Suseni au acţionat pentru degajarea unui arbore căzut pe DJ 138, în localitatea Şicaşău, iar pompierii civili din Ciucsângeorgiu au intervenit pentru îndepărtarea a trei copaci căzuţi pe firele electrice ale unui stâlp stradal din comună.
Şi lucrătorii Secţiei de Drumuri Naţionale din Miercurea-Ciuc au intervenit pentru îndepărtarea unor arbori căzuţi pe DN 15, Topliţa-Borsec şi pe DN 13 B, Gheorgheni-Praid.
Din cauza vântului puternic, în cursul zilei au rămas nealimentaţi cu energie electrică aproximativ 1.200 de consumatori din localităţile Sub Cetate, Izvoare, Vărşag, Cuşmed şi Şiclod şi din zona Baraj, fiind afectate 25 de posturi de transformare. Echipele distribuitorului de energie electrică se află pe teren pentru remedierea defecţiunilor.
Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă Harghita le atrage atenţia cetăţenilor să evite adăpostirea sau trecerea în apropierea copacilor, stâlpilor, panourilor publicitare, construcţiilor cu elemente de arhitectură ce pot fi uşor dislocate, precum şi a imobilelor aflate în construcţie.
UPDATE 1:
Circulaţia pe DN 17, pe raza localităţii Iacobeni, a fost afectată, marţi, de căderea unor arbori pe carosabil, informează Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Suceava, transmite Agerpres.
Potrivit acestora, la faţa locului au intervenit pompieri militari, jandarmi, lucrători silvici şi voluntari de la Serviciul Voluntar pentru Situaţii de Urgenţă Iacobeni, pentru înlăturarea efectelor produse de vântul puternic.
"Aproximativ zece arbori doborâţi de vânt au fost tăiaţi şi îndepărtaţi de pe carosabil. Alţi copaci, de pe marginea drumului, au fost defrişaţi, deoarece erau în pericol de prăbuşire pe carosabil", au precizat oficialii ISU.
Tot marţi, două autoturisme au fost avariate după ce tabla de pe acoperişul unui bloc de locuinţe din Gura Humorului a fost smulsă de vânt. Totodată, intervenţii au avut loc şi în municipiul Suceava pe fondul manifestării fenomenelor meteo periculoase.
Bucăţi de tablă desprinse şi în pericol de cădere, de pe acoperişurile unor blocuri de locuinţe de pe străzile Gavril Tudoraş, Areni şi Nicolae Bălcescu, au fost degajate sau fixate de către militari, au arătat pompierii din Suceava.
Știrea inițială:
O avertizare Cod Galben de vânt puternic, care vizează 19 judeţe şi municipiul Bucureşti, a intrat în vigoare marţi dimineaţa la ora 8:00 și este valabilă până la ora 18:00. Vremea a făcut deja prăpăd în mai multe zone din țară. În Capitală, un copac din Sectorul 2 a căzut peste un tramvai. Astfel, liniile de circulație 16, 36 și 5 sunt blocate, transmite Antena 3 CNN. Vatmanul tramvaiului respectiv a declarat că a fost luat prin surprindere atunci când s-a trezit cu copacul în fața lui. Din fericire, nimeni nu a fost rănit.
"Am mers și s-a smuls copacul de acolo. A venit direct în fața mea. Eu m-am speriat, am auzit o bubuitură puternică, probabil de la vânt. Erau pasageri în tramvai, i-am rugat frumos să coboare. S-au speriat și ei și eu implicit. Nu sunt victime. Tramvaiul e avariat, farul e spart. Sunt foarte speriat, am zis că gata, aici mi-e sfârșitul. Am auzit poc, nu aveam viteză. Mulțumim lui Dumnezeu că suntem bine", a declarat vatmanul tramvaiului.
Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă (IGSU)a anunțat că vântul puternic a provocat pagube în 17 localităţi din 13 judeţe şi municipiul Bucureşti până marţi, la ora 13:00, transmite Agerpres.
Pompierii au acţionat în Bucureşti şi în judeţele Alba, Bihor, Botoşani, Buzău, Cluj, Dâmboviţa, Giurgiu, Hunedoara, Ilfov, Mureş, Prahova, Suceava şi Vâlcea, pentru degajarea a 13 elemente de construcţie, 60 de copaci doborâţi de vânt, patru stâlpi căzuţi pe carosabil, fiind avariate trei case, o anexă şi 16 autoturisme, informează un comunicat al IGSU.
Din cauza copacilor căzuţi pe linia de contact, circulaţia feroviară a fost temporar afectată pe magistrala 500, în localitatea Moara Nouă din judeţul Prahova.
Din cauza vântului puternic sunt suspendate manevrele în toate porturile de la Marea Neagră, precum şi trecerile cu feriboturile din Zimnicea şi Turnu Măgurele către Bulgaria.
S-au înregistrat avarii la alimentarea cu energie electrică în şapte localităţi din judeţul Harghita, echipe specializate fiind în teren pentru remedierea situaţiei în cel mai scurt timp. În urma manifestării efectelor vremii nefavorabile nu au fost persoane rănite.
"Pompierii salvatori rămân la datorie în sprijinul cetăţenilor şi autorităţilor din zonele aflate sub incidenta codurilor meteo prognozate", arată sursa citată.
IGSU precizează că informaţii despre modul de comportare în cazul producerii unor situaţii de urgenţă pot fi obţinute prin accesarea platformei naţionale de pregătire pentru situaţii de urgenţă https://fiipregatit.ro şi aplicaţia de mobil DSU, care poate fi descărcată gratuit de pe App Store şi Google Play.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu