Vacanță pe litoralul românesc: De ce apa Mării Negre e... sloi! Are doar 14 - 15 grade. Cum se explică fenomenul

foto pexels
foto pexels

Tot mai mulți turiști vorbesc despre apa mării de pe litoralul românesc ca fiind extrem de rece, deși temperatura aerului se ridică la 30 de grade. 

Nu vorbim doar despre o percepție în acest caz, ci despre un fenomen care se numește upwelling: curenții marini aduc apă extrem de rece din adâncime spre țărm. La mal, apa mării  a ajuns să aibă maximum 15 grade. În mod normal, în această perioadă temperatura ar fi trebuit să fie 24-  25 de grade, așa cum a și fost până zilele trecute. 

Fenomenul este preconizat să continue până în 30 iulie. În aceste zile, temperatura apei este la fel cu temperatura apei normală pentru lunile martie sau aprilie. ”E sloi... 14 grade” scrie un turist de la malul mării, în timp ce părinții care se află pe malul mării împreună cu copii mici întreabă pe grupuri dacă peste tot pe litoralul românesc este această situație. ”Zici că tocmai s-au topit ghețarii în Marea Neagră” scrie o altă internaută. 

Pe lângă apa rece, la mal au fost aduse și tone de scoici și alte vietăți marine, cu un miros greu de suportat.

”Explicația este foarte simplă. Este fenomenul de upwelling, este un fenomen prin care apa caldă de la suprafață este împinsă spre țărm de vânturi, vântul în special sudic, care împinge spre adâncime această apă, trăgând de la adâncime, înlocuind-o cu apă rece, nutritivă, mai sărată, cu o salinitate de 18 gr la litru, o apă ce aduce foarte multe vietăți mărunte” a spus biologul Adrian Bâlbă, la ProTV. 

Un administrator de plajă a remarcat: ”Ne-a umplut toată plaja cu scoici”. 

Adrian Teacă, cercetător GeoEcoMar, declară, conform sursei citate, că ”scoicile sunt aruncate pe plajă, este un fenomen absolut normal, în momentul în care avem furtuni puternici și valuri puternice. Disconfortul odorific, de miros este, va trece, pentru că mare parte sunt mâncate de pescăruși sau uscate la soare". 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel