Urmărire penală magistraţi: superimunitatea, eliminată

Florin Iordache
Florin Iordache

Comisia specială pentru legile Justiţiei a renunţat la amendamentul privind încuviinţarea urmăririi penale pentru magistraţi.

Comisia specială pentru legile Justiţiei a renunţat, marţi, la amendamentul adoptat anterior în cursul zilei, conform căruia efectuarea urmăririi penale faţă de un judecător sau procuror pentru infracţiuni săvârşite în exercitarea atribuţiilor de serviciu sau în legătură cu acestea se poate dispune numai după încuviinţarea Secţiei pentru judecători sau procurori.

Deputatul ALDE Steluţa Cătăniciu, secretar al comisiei, a solicitat renunţarea la amendamentul respectiv. 'Noi am avut o iniţiativă legislativă, cei de la PSD şi ALDE, pentru modificarea legii 317. Asociaţiile profesionale ale magistraţilor, inclusiv CSM, au venit cu sute de propuneri şi am stabilit o procedură la începutul dezbaterii, în cadrul acestei comisii. Toate partidele am stabilit ca propunerile asociaţiilor profesionale şi ale CSM să fie preluate de către comisie, pentru a putea fi dezbătute ca amendamente. Vă rog să aveţi în vedere că alineatul 5, care s-a introdus la art. 42, nu este susţinut de ALDE', a precizat Steluţa Cătăniciu, deputatul ALDE.

Deputatul USR Stelian Ion a precizat şi el că dezbaterile se desfăşoară prea rapid. 'În spaţiul public deja s-a iscat o discuţie întreagă pe această chestiune. Am fost acuzaţi că am votat cot la cot cu ALDE, probabil şi dumnealor sunt la fel acuzaţi că au votat cot la cot cu noi. Ideea este că acest amendament - şi v-am rugat la un moment dat să mergeţi mai uşor cu votul şi să dăm şi noi paginile într-un ritm normal, pentru că mai sunt scăpări - e vorba aici de un fel de imunitate a judecătorilor, care poate comporta o discuţie', a declarat Stelian Ion.

Preşedintele comisiei, Florin Iordache, a precizat ca în condiţiile în care propunerea UNJR şi CSM nu mai este susţinută sub formă de amendament de către USR sau ALDE, se va renunţa la această prevedere. 'Efectuarea în continuare a urmăririi penale faţă de un judecător sau procuror pentru infracţiuni săvârşite în exercitarea atribuţiilor de serviciu sau în legătură cu acestea se poate dispune numai după încuviinţarea Secţiei pentru judecători sau procurori, după caz', prevedea amendamentul. Prin urmare, art. 42 al legii 317 rămâne neschimbat.

[citeste si]

Astfel, secţia pentru judecători a CSM încuviinţează percheziţia, reţinerea, arestarea preventivă sau arestul la domiciliu cu privire la judecători şi magistraţi-asistenţi. De asemenea, secţia pentru procurori a CSM încuviinţează percheziţia, reţinerea, arestarea preventivă sau arestul la domiciliu cu privire la procurori. Aceste dispoziţii privind percheziţia şi reţinerea nu se aplică în caz de infracţiune flagrantă. Secţiile CSM se pronunţă de îndată după primirea sesizării.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel