Un oficial al Agenției SUA pentru Dezvoltare Internațională (USAID) a ordonat angajaților să distrugă un volum mare de documente, potrivit unui document depus marți în instanță de sindicatele angajaților guvernamentali, care solicită unui judecător să blocheze această acțiune.
Într-o cerere depusă la tribunalul federal din Washington, D.C., sindicatele au invocat un e-mail de la secretarul executiv interimar al USAID, Erica Carr, prin care aceasta le cerea angajaților să se prezinte marți la sediul agenției pentru „curățarea seifurilor cu documente clasificate și a dosarelor de personal”, notează Reuters.
„Tocați câte mai multe documente mai întâi și păstrați sacii de ardere pentru momentul în care tocătorul nu mai este disponibil sau are nevoie de o pauză”, a scris Carr în e-mailul inclus în dosarul depus în instanță. E-mailul nu oferea detalii despre ce documente urmau să fie distruse.
Sindicatele au afirmat că această directivă „sugerează o distrugere rapidă și pe scară largă a înregistrărilor agenției”, acțiune care încalcă legislația federală privind păstrarea documentelor și care ar putea duce la distrugerea de probe relevante în procesul intentat pentru a anula desființarea USAID sub administrația președintelui Donald Trump.
CITEȘTE ȘI - Elon Musk acuză „ONG-urile“ că „încearcă să distrugă democrația“ în România
Foto: Agerpres
Anna Kelly, secretar adjunct de presă la Casa Albă, a calificat pe platforma X (fostul Twitter) relatările despre distrugerea documentelor drept „isterie mediatică falsă” și a afirmat că documentele erau „vechi, în mare parte conținut de curtoazie (provenit de la alte agenții), iar originalele există încă pe sistemele informatice clasificate”.
Kelly a mai spus că clădirea USAID va fi ocupată în curând de Agenția Vamală și de Protecția Frontierei a SUA (U.S. Customs and Border Protection).
Procesul a fost intentat de Federația Americană a Angajaților Guvernamentali (American Federation of Government Employees) și Asociația Americană a Serviciului Extern (American Foreign Service Association), care reprezintă angajați guvernamentali, precum și de organizația umanitară Oxfam America.
Aceștia susțin că Trump și-a depășit atribuțiile prin desființarea, în mare parte, a unei agenții independente înființate de Congres, concediind sau suspendând angajații și anulând acordurile cu partenerii terți.
CITEȘTE ȘI - Angajații USAID își iau rămas bun de la locurile de muncă. Trump le-a permis să intre în birouri să-și ia lucrurile
Foto: Agerpres
Marți, reclamanții i-au cerut judecătorului districtual Carl Nichols să emită un ordin temporar care să blocheze distrugerea documentelor. Ei au afirmat că, dacă vor câștiga procesul, pierderea documentelor esențiale privind personalul sau a altor înregistrări ar putea împiedica USAID să-și reia activitatea.
Ca răspuns la cererea depusă marți, judecătorul a ordonat ambelor părți să depună până miercuri dimineață un raport de stare care să propună un calendar pentru prezentarea pledoariilor și să menționeze eventualele neînțelegeri dintre părți.
Luna trecută, Nichols, un judecător numit de Trump, a permis administrației să continue planul de a suspenda peste 2.000 de angajați ai USAID. Sub conducerea lui Trump, agenția pentru ajutor extern a desființat peste 80% dintre programele sale și a concediat o mare parte din personal.
Într-un proces separat intentat de contractanții și beneficiarii de granturi ai USAID, un judecător federal a decis luni că administrația Trump nu poate refuza să cheltuiască fondurile pentru ajutor extern alocate de Congres, deși nu a dispus și restabilirea contractelor anulate. În acest caz, administrația Trump a refuzat în mod repetat să respecte ordinele judecătorești de deblocare a fondurilor înghețate.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Anca Murgoci
de Roxana Neagu