Un nou sistem planetar a fost descoperit aproape de Pământ. Temperaturi uriaşe pe cele două planete

Fotografie de la Miriam Espacio, Pexels
Fotografie de la Miriam Espacio, Pexels

Un sistem multiplanetar a fost descoperit la doar câţiva ani lumină distanţă de Pământ. 

Acest sistem, cel mai apropiat de Pământ, are două planete terestre care orbitează o stea pitică din clasa M, numită HD 260655

Planeta interioară, HD 260655b, orbitează steaua la fiecare 2,8 zile şi este 1,2 ori mai mare decât Pământul, însă este mai densă. Planeta exterioară, HD 260655c, completează o orbită la fiecare 5,7 zile şi este de 1,5 ori mai mare decât Pământul, dar are o densitate mai scăzută. 

Aceste două planete, însă, nu sunt locuibile. Ele sunt prea aproape de steaua pe care o orbitează, iar din acest motiv sunt expuse la temperaturi prea ridicate pentru a putea avea apă lichidă la suprafaţă. Având în vedere şi orbitele scurte, se estimează că temperatura la suprafaţa planetei interioare este de 436 de grade Celsius, în timp ce pe planeta exterioară temperatura ajunge la 286 grade. 

Dar ar mai putea fi câteva planete care nu au fost încă descoperite în sistem, având în vedere că cele mai multe sisteme multiplanetare au cinci, şase planete. 

"Ambele planete descoperite sunt considerate perfecte pentru studii atmosferice, graţie strălucirii stelei lor. Există o atmosferă volatilă pe aceste planete? Sunt semne de apă, de specii bazate pe carbon? Planetele astea sunt perfecte pentru astfel de teste", a transmis Michelle Kunimoto, post-doctorand la institutul de Astrofizică şi Cercetare Spaţială al MIT, conform The Independent. 

Un asteroid ar putea adăposti condiții propice vieții

Prezenţa aminoacizilor, elemente de bază ale vieţii pe Pământ, a fost descoperită în eşantioane de materie prelevate de pe un asteroid de o sondă spaţială japoneză în 2019, conform unui studiu ştiinţific japonez publicat vineri, informează AFP și Agerpres. 

Aceşti aminoacizi şi alte materii organice provenind de pe asteroidul Ryugu "ar putea oferi indicii despre originea vieţii pe Pământ", indică acest studiu realizat de cercetători conduşi de Universitatea din Okayama (vestul Japoniei).

"Descoperirea aminoacizilor capabili să formeze proteine este semnificativă, deoarece Ryugu nu a fost expus biosferei Pământului, spre deosebire de meteoriţi", potrivit acestui studiu.

Prin urmare, "detectarea lor dovedeşte că cel puţin unele dintre aceste elemente de bază ale vieţii de pe Pământ s-ar fi putut forma în medii spaţiale", a adăugat aceeaşi sursă.

Cercetătorii au precizat că au identificat 23 de tipuri diferite de aminoacizi în 5,4 grame de eşantioane de rocă şi praf de culoare neagră colectate pe Ryugu de sonda japoneză Hayabusa-2, a cărei capsulă a revenit pe Pământ, la sfârşitul anului 2020 cu încărcătura preţioasă, după o misiune de şase ani.

Descoperit în 1999, asteroidul Ryugu ("Palatul dragonului" în japoneză) este situat la peste 300 de milioane de kilometri de planeta noastră şi are mai puţin de 900 de metri în diametru.

Oamenii de ştiinţă estimează că o parte din materia asteroidului a fost creată la aproximativ cinci milioane de ani după naşterea sistemului nostru solar şi nu a fost expusă la temperaturi de peste 100 de grade Celsius.

Potrivit unui alt studiu publicat joi în jurnalul ştiinţific american Science, materia preluată de pe Ryugu are "o compoziţie chimică care seamănă mai mult cu cea a fotosferei Soarelui" decât cu cea a meteoriţilor.

CITEŞTE MAI MULTE AICI

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel