Un nou obiect misterios descoperit în Calea Lactee - ar putea fi un cuplu gaură neagră-stea

Sursa Foto: FreePik
Sursa Foto: FreePik

Un obiect nou și necunoscut din galaxia noastră este mai greu decât cele mai grele stele neutronice cunoscute de oamenii de știință - și totuși este mai ușor decât cele mai ușoare găuri negre cunoscute.

Descoperit la 40.000 de ani-lumină depărtare în galaxia noastră, acest potențial nou tip de entitate spațială pare să aibă calități unice.

Ea se încadrează în ceea ce cercetătorii numesc "diferența de masă a găurilor negre", ceea ce o face o formațiune rară și puțin înțeleasă.

Aceasta a fost descoperită în jurul unui pulsar de milisecunde - o stea neutronică (prăbușită) care emite radiații și se rotește de sute de ori pe secundă - și ar putea fi primul cuplu pulsar-găură neagră observat vreodată.

O astfel de fuziune ar putea permite noi teste ale teoriei generale a relativității a lui Einstein și ar deschide calea pentru continuarea studiului găurilor negre.

Ben Stappers, conducătorul britanic al proiectului, a declarat că un sistem pulsar-gură neagră va fi o "țintă importantă pentru testarea teoriilor gravitaționale".

Dacă este o stea neutronică grea, între timp, "va oferi noi perspective în fizica nucleară la densități foarte mari", a adăugat el.

Atunci când stelele neutronice - rămășițele ultra-dense ale unei stele moarte - adună prea multă masă, ele se prăbușesc; dar ceea ce urmează după aceea este supus dezbaterii, unii fiind de părere că acestea ar putea deveni găuri negre.

Se crede că masa totală necesară pentru ca o stea neutronică să se prăbușească este de 2,2 ori mai mare decât masa Soarelui.

Cea mai ușoară gaură neagră sau o nouă variantă exotică de stea.

Dar cele mai ușoare găuri negre create de aceste stele sunt mult mai mari, fiind de aproximativ cinci ori mai masive decât soarele.

Diferența de greutate dă naștere la ceea ce este cunoscut sub numele de "diferența de masă a găurilor negre" - iar natura obiectelor din această diferență de masă este necunoscută, motiv pentru care există speranța că această ultimă descoperire ar putea fi de ajutor.

Se crede că această descoperire ar putea fi cea mai masivă stea neutronică descoperită vreodată, cea mai ușoară gaură neagră sau o nouă variantă exotică de stea.

Oricare ar fi răspunsul, oamenii de știință cred că au descoperit ceva care va ajuta la sondarea proprietăților materiei în cele mai extreme condiții din univers.

Descoperirea a fost făcută în timpul observării unui mare roi de stele cunoscut sub numele de NGC 1851 - un grup dens de stele cunoscut sub numele de roi globular - situat în constelația sudică Columba, cu ajutorul telescopului MeerKAT.

Astronomii spun că este atât de aglomerat încât stelele pot perturba orbitele și, în cele mai extreme cazuri, se pot ciocni.

Ei cred că o coliziune între două stele neutronice ar fi putut crea obiectul masiv care acum orbitează în jurul pulsarului de milisecunde, conform Sky News.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel