Un gheţar din Antarctica a fost denumit "Glasgow", după oraşul gazdă al COP26

Un gheţar din Antarctica a fost denumit "Glasgow", după oraşul gazdă al COP26 / Foto: Pixabay
Un gheţar din Antarctica a fost denumit "Glasgow", după oraşul gazdă al COP26 / Foto: Pixabay

Un gheţar din Antarctica a fost denumit "Glasgow", după oraşul scoțian care găzduiește COP26.

Un gheţar care se topeşte rapid, aflat în Antarctica, a fost denumit "Glasgow", după oraşul scoţian care găzduieşte începând de duminică Conferinţa ONU privind schimbările climatice (COP26), într-un efort de a atrage atenţia asupra încălzirii globale, au anunţat autorităţile britanice duminică, informează Agerpres, citând DPA.

Ghețarii "Geneva" și "Berlin"



Câţiva alţi gheţari au fost, de asemenea, denumiţi după oraşe care au găzduit importante summituri dedicate climei: unul dintre aceştia a primit numele de "Geneva" după locul primei conferinţe internaţionale privind clima din 1979, în timp ce un altul a fost denumit "Berlin", după oraşul care a găzduit prima Conferinţă a Părţilor (COP), în 1995.

"Numind acest strălucitor uriaş al naturii după oraşul unde săptămâna viitoare omenirea se va aduna pentru a lupta pentru viitorul planetei, vom avea o amintire vie a ceea ce ne luptăm să păstrăm", a declarat premierul britanic Boris Johnson.

Avertismentul specialiștilor: Încălzire globală de +2,7 grade Celsius



"Ştim că, dacă continuăm pe calea actuală în ceea ce priveşte emisiile, ne îndreptăm spre o încălzire globală de +2,7 grade Celsius (până la sfârşitul secolului)", a declarat pentru BBC cercetătoarea Heather Selley, de la Universitatea din Leeds, care monitorizează gheţarii prin satelit.

Potrivit acesteia, COP26 este crucial pentru a contracara un astfel de scenariu, pentru a preveni "o spirală descendentă, cu o continuă dependenţă de combustibilii fosili şi o pompare de gaze cu efect de seră în atmosferă".

Conform cercetărilor sale, gheţarii de-a lungul coastei Getz din vestul Antarcticii au pierdut în total 315 miliarde de tone de gheaţă în ultimii 25 de ani, echivalentul a 126 milioane de bazine de înot olimpice.

Gheţarul "Glasgow" are 104 kilometri lungime şi, cu o suprafaţă de 2.630 de kilometri pătraţi, este de aproximativ 15 ori mai mare decât oraşul scoţian.

Copernicus: Vara aceasta a fost cea mai călduroasă înregistrată în Europa

Europa a avut parte în acest an de cea mai călduroasă vară înregistrată până în prezent, temperaturile depăşind uşor precedentele două cele mai ridicate valori consemnate în perioada iunie-august, au anunţat marţi oameni de ştiinţă din cadrul serviciului Copernicus al Uniunii Europene, relatează Agerpres, citând DPA.

Conform Serviciului Copernicus privind Schimbările Climatice (C3S), media temperaturii la suprafaţa solului din iunie-august s-a situat cu aproape 1 grad Celsius peste media din 1991-2020, devenind astfel cea mai călduroasă din acest set de date. În cele mai călduroase veri anterioare, din 2010 şi 2018, media temperaturii a fost cu 0,1 grade Celsius mai scăzută. Vezi mai mult AICI.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

DC Media Group Audience
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel