Un detaşament canadian cu militari şi aeronave CF-188 Hornet vine în România

Ceremonie de certificare a detaşamentului canadian aflat în misiune în România.

Ceremonia de certificare NATO a celui de-al cincilea detaşament al Forţelor Aeriene Regale Canadiene, sosit în România în vederea executării serviciului de Poliţie Aeriană Întărită, va avea loc miercuri, 8 septembrie, începând cu ora 11.00, în Baza 57 Aeriană Mihail Kogălniceanu.

Detaşamentul canadian, format din aproximativ 140 de militari (piloţi şi personal tehnic) şi şase aeronave CF-188 Hornet, va executa misiuni de Poliţie Aeriană Întărită (enhanced Air Policing) sub comandă NATO în următoarele trei luni, alături de militarii aparţinând Forţelor Aeriene Române şi aeronavele F-16 Fighting Falcon şi MiG-21 LanceR.

* * *

Detaşamentul canadian este format din aproximativ 140 de piloţi şi membrii ai personalului tehnic şi şase aeronave CF-188 Hornet.

Aceasta este cea de-a cincea rotaţie la Mihail Kogălniceanu a Forţelor Aeriene Regale Canadiene, după cele executate în 2017, 2018, 2019 şi 2020. De asemenea, militarii canadieni au mai executat o misiune în România, la Câmpia Turzii, în anul 2014.

Misiunile de poliţie aeriană desfăşurate în comun contribuie la dezvoltarea capacităţii de reacţie şi descurajare, precum şi la consolidarea interoperabilităţii între Forţele Aeriene Române şi cele canadiene.

Dislocarea avioanelor CF-188 Hornet în România este parte a implementării Planului de acţiune pentru asigurarea capacităţii operaţionale a NATO pe flancul estic al Alianţei atât în zona de nord, cât şi în zona de sud şi demonstrează unitatea şi determinarea NATO ca răspuns la provocările mediului de securitate, informează Ministerul Apărării Naţionale.

Întrevedere a secretarului de stat pentru politica de apărare, planificare și relații internaționale, la sediul MApN

Secretarul de stat pentru politica de apărare, planificare și relații internaționale, Simona Cojocaru, a avut vineri, 3 septembrie, la sediul MApN, o întrevedere cu directorul pentru Europa, America Nord și Afaceri Multilaterale din cadrul Ministerului francez al Apărării, Guillaume Ollagnier, în prezența ambasadorului Republicii Franceze la București, Laurence Auer.

În cadrul întâlnirii, organizată în marja Black Sea and Balkans Security Forum 2021, a fost abordată situația de securitate din regiunea Mării Negre, aspecte aflate pe agenda curentă a NATO și UE privind procesele de reflecție subsumate elaborării Noului Concept Strategic al NATO și a Busolei Strategice a UE, precum și elemente relevante ale cooperării bilaterale.

În intervenția sa, secretarul de stat Cojocaru a evidențiat importanța Parteneriatului Strategic dintre cele două state, relevanța securității Mării Negre în constructul Euro-Atlantic de securitate, precum și potențialul celor două procese de reflecție derulate la nivelul NATO și UE pentru definirea viitorului celor două organizații, în domeniul securității și apărării. De asemenea, a subliniat eforturile țării noastre pe palierul operațional în cadrul NATO și UE, al găzduirii structurilor multinaționale NATO pe teritoriul României și atenția deosebită pe care țara noastră o acordă rezilienței, ca primă linie a apărării.

În încheiere, secretarul de stat Cojocaru a reiterat aprecierea părții române pentru contribuția Franței la implementarea măsurilor de descurajare și apărare la Marea Neagră și importanța continuării participării în comun la exerciţii militare și activități de instruire în context bilateral și multinațional, în scopul creșterii interoperabilității între forțele armate ale statelor aliate.

La rândul său, partea franceză a abordat aspecte relevante privind securitatea la Marea Neagră, subliniind importanța proceselor de revizuire a Conceptului Strategic al NATO și a procesului de reflecție NATO 2030. Au fost abordate angajamentele operaționale din Sahel și a fost subliniată importanța Busolei Strategice, ca document definitoriu în domeniul apărării, ce urmează a fi adoptat pe timpul președinției franceze a Consiliului UE, împreună cu potențialul și valoarea inițiativelor UE în domeniul apărării.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel