Un asteroid de mărimea unei balene albastre, potențial periculos, va trece vineri pe lângă Pământ

Un asteroid de mărimea unei balene albastre, potențial periculos, va trece vineri pe lângă Pământ / Foto: Pixabay
Un asteroid de mărimea unei balene albastre, potențial periculos, va trece vineri pe lângă Pământ / Foto: Pixabay

Un asteroid de mărimea unei balene albastre va trece pe lângă Pământ vineri, 12 august.

Un asteroid "potențial periculos" de dimensiunea unei balene albastre, cel mai mare animal de pe planetă, va trece vinei, 12 august, pe lângă Pământ, a anunțat NASA. Asteroidul, numit 2015 FF, este de așteptat să vină la 0,02864 unități astronomice, sau la aproximativ 2,6 milioane de mile distanță de suprafața Pământului. Asteroidul măsoară între 13 și 28 de metri sau de aproape trei ori mai mult decât un autobuz londonez și se deplasează cu 33.012 km pe oră, aproximativ de 30 de ori viteza sunetului, scrie Daily Mail.

În ciuda faptului că este de mai mult de 10 ori mai departe de Pământ decât Luna, asteroidul este clasificat ca obiect apropiat de Pământ (NEO) și este urmărit de agenția spațială. 2015 FF este, de asemenea, "potențial periculos", deoarece se află la 0,05 unități astronomice (4,65 milioane de mile) de Pământ, deși este o distanță mult mai mică decât a altor obiecte potențial periculoase.

Ce sunt asteroizii clasificați ca fiind obiecte apropiate de Pământ

Deși 2015 FF – care poate fi urmărit pe site-ul NASA – se află la o distanță de 7,5 milioane de km de Pământ, acesta este relativ aproape în termeni astronomici. Din acest motiv, 2015 FF este definit ca fiind potențial periculos, deși nu se așteaptă să provoace daune.

„NEO-urile sunt comete și asteroizi care au fost împinși de atracția gravitațională a planetelor din apropiere pe orbite care le permit să intre în vecinătatea Pământului. Compuse în mare parte din gheață cu particule de praf încorporate, cometele s-au format inițial în sistemul planetar exterior rece, în timp ce majoritatea asteroizilor stâncoși s-au format în sistemul solar interior mai cald, între orbitele lui Marte și Jupiter. Interesul științific pentru comete și asteroizi se datorează în mare măsură statutului lor ca resturi relativ neschimbate din procesul de formare a sistemului solar, cu aproximativ 4,6 miliarde de ani în urmă.”, a spus NASA.

Un nou sistem planetar a fost descoperit aproape de Pământ. Temperaturi uriaşe pe cele două planete

Un sistem multiplanetar a fost descoperit la doar câţiva ani lumină distanţă de Pământ. Acest sistem, cel mai apropiat de Pământ, are două planete terestre care orbitează o stea pitică din clasa M, numită HD 260655

Planeta interioară, HD 260655b, orbitează steaua la fiecare 2,8 zile şi este 1,2 ori mai mare decât Pământul, însă este mai densă. Planeta exterioară, HD 260655c, completează o orbită la fiecare 5,7 zile şi este de 1,5 ori mai mare decât Pământul, dar are o densitate mai scăzută. 

Aceste două planete, însă, nu sunt locuibile. Ele sunt prea aproape de steaua pe care o orbitează, iar din acest motiv sunt expuse la temperaturi prea ridicate pentru a putea avea apă lichidă la suprafaţă. Având în vedere şi orbitele scurte, se estimează că temperatura la suprafaţa planetei interioare este de 436 de grade Celsius, în timp ce pe planeta exterioară temperatura ajunge la 286 grade. Dar ar mai putea fi câteva planete care nu au fost încă descoperite în sistem, având în vedere că cele mai multe sisteme multiplanetare au cinci, şase planete. 




Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel