Un aisberg de două ori mai mare decât Londra, imobilizat lângă o insulă

FOTO: Unsplash
FOTO: Unsplash

Cel mai mare aisberg din lume pare să se fi oprit la o distanţă de aproximativ 70 de kilometri de o insulă îndepărtată din Antarctica, evitându-se astfel o coliziune de temut cu o importantă zonă de reproducere a faunei şi a florei, a anunţat marţi grupul de cercetare British Antarctic Survey.

Acest colosal platou de gheaţă, cunoscut sub numele de A23a, cu o suprafaţă de 3.360 de kilometri pătraţi - de peste două ori mai mare decât zona metropolitană Greater London - şi cu o greutate de aproape o mie de miliarde de tone, plutea încet în derivă spre nordul Antarcticii în direcţia insulei Georgia de Sud, sub acţiunea puternicilor curenţi oceanici, începând din luna decembrie 2024.

Oamenii de ştiinţă se temeau că aisbergul va intra în coliziune sau va "eşua" în apele mai puţin adânci din proximitatea acestei insule, ceea ce ar putea perturba hrănirea puilor de pinguini şi a focilor.

Dar, începând din 1 martie, aisbergul A23a a rămas blocat la aproximativ 73 de kilometri depărtare de insulă, potrivit unui comunicat al British Antarctic Survey, relatează AFP, potrivit Agerpres.

"Dacă va rămâne eşuat, nu ne aşteptăm ca el să afecteze într-o manieră semnificativă fauna locală", a declarat oceanograful Andrew Meijers, responsabil cu supravegherea din satelit a lui A23a.

"Pe parcursul ultimelor decenii, numeroase aisberguri care au urmat această rută din oceanul austral s-au fărâmiţat, s-au dispersat şi au sfârşit prin a se topi rapid", a explicat el.

"Pescăriile comerciale au fost totuşi afectate în trecut: pe măsură ce aisbergul se sparge în bucăţi mai mici, acest lucru ar putea să facă activităţile de pescuit din regiune mai dificile şi în acelaşi timp potenţial periculoase", a adăugat Andrew Meijers.

În schimb, nutrienţii aduşi în zonă de eşuarea şi topirea sa ar putea creşte disponibilitatea hranei pentru întregul ecosistem regional, inclusiv pentru pinguini şi foci", a mai spus el. A23a s-a desprins de platoul continental al Antarcticii în 1986.

A rămas blocat mai mult de 30 de ani înainte de a se elibera în cele din urmă în 2020, călătoria sa lentă spre nord fiind uneori întârziată de forţele oceanice, care îl făceau să se rotească pe loc.

În ianuarie, o bucată de gheaţă de 19 kilometri s-a desprins din A23a, însă oamenii de ştiinţă nu au putut să descrie cu exactitate consecinţele pe care le-ar avea acest fapt asupra traiectoriei şi viitorului acestui gigant de gheaţă.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2025 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel