UE încearcă să reînvie acordul nuclear cu Iranul: ”Ceea ce putea fi negociat a fost negociat”

Fotografie de la Artur Roman/ Pexels
Fotografie de la Artur Roman/ Pexels

După ce a fost aruncat în aer de Trump în 2018, Teheranul a reluat programele sale de dezvoltare atomică, iar acum Bruxelles-ul încearcă să negocieze un nou acord cu Statele Unite.

Uniunea Europeană încearcă să reînvie acordul nuclear cu Iranul, care a fost anulat de fostul președinte american Donald Trump în 2018. Bruxelles-ul a prezentat ieri un text final pentru relansarea pactului care a fost semnat în 2015, grație medierii Înaltul Reprezentant de atunci pentru politica externă a UE, Federica Mogherini.

Noul text a venit ca urmare a patru zile de discuții indirecte între oficialii americani și iranieni, încheiate la Viena. ”Ceea ce putea fi negociat a fost negociat și se află acum într-un text final. Totuși, în spatele fiecărei întrebări tehnice și a fiecărui paragraf se ascunde o decizie politică care trebuie luată în capitale", a scris pe Twitter șeful diplomației UE, Josep Borrell.

În timp ce Washingtonul a spus că este pregătit să ajungă rapid la un consens pentru a reînvia acordul pe baza propunerilor europene, oficialii iranieni au spus că își vor transmite ”opiniile și considerațiile suplimentare” la Bruxelles, care coordonează discuțiile, în urma consultărilor cu Teheranul.

Site-ul web iranian Nournews, afiliat Consiliului Suprem de Securitate Națională al țării, a declarat că UE, în calitate de coordonator al discuțiilor, nu are autoritatea ”de a-și prezenta propunerile ca text final”.

După cum explică Reuters, citat de Europa Today, faptul că Iranul a făcut cereri pe care Statele Unite și alte puteri occidentale le consideră în afara domeniului de aplicare al relansării acordului, cum ar fi solicitarea către Agenția Internațională pentru Energie Atomică (AIEA) de retragere, Iranul nu a reușit să explice pe deplin urmele de uraniu în mai multe situri nedeclarate.

Fiecare parte a încercat să o pună pe cealaltă într-o poziție de compromis. Conform acordului din 2015, Iranul și-a redus programul nuclear în schimbul relaxării sancțiunilor din partea Statelor Unite, a Uniunii Europene și a Națiunilor Unite. Dar fostul președinte al SUA Donald Trump a renegat acest lucru.

Pactul părea aproape de relansare în martie, dar 11 luni de discuții indirecte între Teheran și administrația noului președinte american Joe Biden la Viena au fost aruncate în haos, în mare parte din cauza insistențelor Iranului ca Washington să-și elimine Corpul de Elită al Gărzilor Revoluționare de pe lista SUA a organizațiilor teroriste străine.

Reuters, citând un oficial iranian și un oficial european, a raportat în iunie că Teheranul și-a retras cererea. Iranul a încercat, de asemenea, să obțină asigurări că niciun viitor președinte american nu va renunța la acord dacă acesta va fi reînnoit, așa cum a făcut Trump. 

Citește și:

Hezbollah avertizează: Nu vom tolera! Orice braț care încearcă să fure bogăția Libanului va fi tăiat

Liderul grupării teroriste Hezbollah din Liban a emis marți un avertisment către Israel cu privire la disputa la granița maritimă a celor două țări, spunând că ”orice braț” care ajunge să fure bogăția Libanului ”va fi tăiat”, relatează publicația The Times of Israel.

Declarațiile lui Hassan Nasrallah au venit pe fondul intensificării eforturilor SUA de a rezolva o dispută de peste un deceniu la granița maritimă dintre Israel și Liban, care sunt oficial în război de la crearea Israelului în 1948.

Ambele țări revendică aproximativ 860 de kilometri pătrați din Marea Mediterană. Libanul susține, de asemenea, că zăcământul de gaz Karish se află pe un teritoriu disputat în curs de negocieri la frontiera maritimă, în timp ce Israelul spune că se află în apele sale economice recunoscute la nivel internațional.

Amos Hochstein, un consilier principal pentru securitatea energetică la Departamentul de Stat al SUA, care a mediat în dispută, s-a întâlnit săptămâna trecută cu oficiali libanezi de rang înalt. După discuții, el a spus că cele două țări sunt tot mai aproape de a ajunge la un acord în dispută.

Ulterior, s-a raportat că Hochstein a vizitat Israelul și este așteptat să se întoarcă la Beirut în săptămânile următoare, cu răspunsuri israeliene la cererile libaneze.

Israelul și Hezbollah sunt dușmani înverșunați care au purtat un război de o lună în vara lui 2006. Israelul consideră gruparea șiită susținută de Iran cea mai gravă amenințare imediată, estimând că Hezbollah are aproximativ 150.000 de rachete și rachete îndreptate spre Israel.

Citește mai mult AICI.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel