Hezbollah avertizează: Nu vom tolera! Orice braț care încearcă să fure bogăția Libanului va fi tăiat

Susținători ai Hezbollah
Susținători ai Hezbollah

Remarcile lui Nasrallah vin pe fondul intensificării eforturilor SUA de a rezolva o dispută în curs de desfășurare a frontierei maritime dintre Liban și Israel.

Liderul grupării teroriste Hezbollah din Liban a emis marți un avertisment către Israel cu privire la disputa la granița maritimă a celor două țări, spunând că ”orice braț” care ajunge să fure bogăția Libanului ”va fi tăiat”, relatează publicația The Times of Israel.

Declarațiile lui Hassan Nasrallah au venit pe fondul intensificării eforturilor SUA de a rezolva o dispută de peste un deceniu la granița maritimă dintre Israel și Liban, care sunt oficial în război de la crearea Israelului în 1948.

Ambele țări revendică aproximativ 860 de kilometri pătrați din Marea Mediterană. Libanul susține, de asemenea, că zăcământul de gaz Karish se află pe un teritoriu disputat în curs de negocieri la frontiera maritimă, în timp ce Israelul spune că se află în apele sale economice recunoscute la nivel internațional.

Amos Hochstein, un consilier principal pentru securitatea energetică la Departamentul de Stat al SUA, care a mediat în dispută, s-a întâlnit săptămâna trecută cu oficiali libanezi de rang înalt. După discuții, el a spus că cele două țări sunt tot mai aproape de a ajunge la un acord în dispută.

Ulterior, s-a raportat că Hochstein a vizitat Israelul și este așteptat să se întoarcă la Beirut în săptămânile următoare, cu răspunsuri israeliene la cererile libaneze.

Israelul și Hezbollah sunt dușmani înverșunați care au purtat un război de o lună în vara lui 2006. Israelul consideră gruparea șiită susținută de Iran cea mai gravă amenințare imediată, estimând că Hezbollah are aproximativ 150.000 de rachete și rachete îndreptate spre Israel.

”Nu faceți greșeli cu Libanul și nici cu oamenii din Liban”

În discursul său din timpul unui miting la sud de Beirut, Nasrallah a spus că Libanul ”ar trebui să fie pregătit pentru toate posibilitățile”.

”Nu vom tolera ideea că bogăția noastră să fie furată”, a spus Nasrallah, repetând amenințări similare pe care le-a făcut luna trecută în timpul unui discurs televizat care marchează 16 ani de la cel de-al doilea război din Liban.

Libanul are mare nevoie de un acord asupra frontierei maritime din Marea Mediterană, deoarece speră să exploateze rezervele de gaze offshore pentru a încerca să atenueze ceea ce a devenit cea mai gravă criză economică din istoria sa modernă.

Luna trecută, armata israeliană a doborât trei drone Hezbollah neînarmate care zburau deasupra câmpului Karish. Prim-ministrul libanez Najib Mikati la acea vreme a criticat Hezbollah, declarând că această mișcare ar putea prezenta riscuri pentru țară. Ulterior, Hezbollah a difuzat imagini cu drone care arată nave israeliene în zonă.

”Nu faceți greșeli cu Libanul și nici cu oamenii din Liban”, a spus Nasrallah. ”Orice braț care încearcă să ajungă la oricare din această bogăție (libaneză) va fi tăiată.”

La începutul acestei luni, oficialii israelieni de securitate au avertizat eșalonul politic al țării că eșecul de a ajunge la un acord în disputa la granița maritimă cu Libanul va însemna potențial să fie târât într-un conflict militar cu Hezbollah.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel