UE avertizează Africa: Nu credeți minciunile rusești cu privire la criza alimentară

Ursula von der Leyen, Președintele Comisiei Europene
Ursula von der Leyen, Președintele Comisiei Europene

Africa și Orientul Mijlociu sunt extrem de vulnerabile la criza iminentă declanșată de război.

Liderii europeni au făcut marți apel la țările africane să nu cadă într-o campanie de propagandă condusă de Kremlin, care descrie o criză alimentară globală iminentă ca urmare a sancțiunilor occidentale împotriva Rusiei, potrivit Politico.

Blocajul recoltelor de cereale din Ucraina lovește dur în Africa

Africa și Orientul Mijlociu riscă să fie grav afectate de incapacitatea Ucrainei de a-și expedia recoltele masive de cereale din Marea Neagră, dar președintele rus Vladimir Putin a acuzat în mod repetat Occidentul că este responsabil pentru întreruperea aprovizionării globale cu cereale și îngrășăminte.

El și-a reiterat mesajul sâmbătă trecută, când le-a spus președintelui francez Emmanuel Macron și cancelarului german Olaf Scholz că rupturile din rețelele alimentare ar trebui puse pe seama țărilor occidentale, mai degrabă decât pe invazia sa în Ucraina.

La un summit al Consiliului European de marți de la Bruxelles, liderii UE au respins această afirmație și au insistat că Moscova este de vină pentru blocarea cerealelor în portul Odesa.

”Este o dezinformare completă din partea Rusiei”

”Singurul motiv pentru care ne luptăm acum cu o criză alimentară este din cauza acestui război brutal nejustificat împotriva Ucrainei”, a declarat președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, reporterilor, în urma unei întâlniri cu șefii de stat și guvern la Bruxelles.

”Vreau să fiu foarte clar, nu avem sancțiuni pentru alimente și produse agricole, nici sancțiuni în acest sens”, a adăugat ea, menționând că exportul de îngrășăminte rusești către țările din afara UE nu este afectat de sancțiunile de la Bruxelles.

Multe țări africane „nu sunt de partea Occidentului, le-ați văzut voturile la ONU, majoritatea s-au abținut”, a spus premierul Italiei, Mario Draghi, adăugând că „dacă pierdeți războiul pentru securitatea alimentară, nu va exista niciodată speranța că aceste țări pot veni în ajutor, pentru că se vor simți în mod natural trădate, atunci a cui vină este că aceasta este o problemă este mai puțin relevantă pentru ele”, a continuat acesta.

Impactul războiului din Ucraina asupra aprovizionării cu alimente la nivel global, în special în Africa, a fost unul dintre subiectele discutate de liderii UE marți, alături de președintele Senegalului, Macky Sall, prin videoconferință. El este, de asemenea, președintele Uniunii Africane.

Citește și...

”Furtuna perfectă”. Sancțiunile UE lovesc în țările sărace: Foamea acută crește la niveluri fără precedent

Preşedintele Uniunii Africane, senegalezul Macky Sall, s-a declarat preocupat, marţi, de efectele pe care noile sancţiuni impuse de Uniunea Europeană împotriva Rusiei le vor avea asupra achiziţionării de alimente de către naţiunile sărace din Africa.

Africa suferă de întreruperi în aprovizionarea cu alimente și creșterea prețurilor la bunurile de bază și riscă „consecințe dezastruoase” dacă situația persistă, a spus Sall în timpul unei conversații cu filantropul Mo Ibrahim la Forumul de guvernare Ibrahim.

„Am pledat pentru o încetare a focului, pentru încetarea războiului și pentru eliberarea tuturor produselor alimentare... pentru ca lumea să nu cunoască foamete după doi ani de COVID și aproape trei luni de război”, a mai spus Sall potrivit Reuters.

Citește întreaga știre AICI.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel