Ucraina vrea şi avioane de luptă, după ce Occidentul a anunţat că trimite tancuri. Polonia spune că depinde de NATO, Germania şi SUA se opun

Sursa: Pexels
Sursa: Pexels

Au trecut doar câteva zile de când Germania a anunţat că va trimite tancuri Leopard în Ucraina şi a dat acordul ţărilor care au astfel de echipamente în dotare să le trimită şi ele, iar SUA a anunţat că va trimite tancuri Abrams. Cu toate astea, autorităţile de la Kiev spun că armata ucraineană ar avea nevoie şi de avioane de vânătoare. 

La doar câteva zile după ce Germania a decis să-şi trimită tancurile Leopard în Ucraina, după săptămâni de presiune din partea aliaţilor săi NATO, ţara invadată de trupele lui Vladimir Putin face un nou apel. Pe măsură ce numeroasele probleme logistice pe care le presupune livrarea de tancuri de luptă de ultimă generaţie sunt rezolvate, dezbaterea asupra necesităţii de a furniza Ucrainei avioane de luptă occidentale se acutizează. De fapt, este o cerere făcută de Kiev aproape de la începutul conflictului, dar acum capătă o nouă dimensiune.

După ce a încălcat tabuul tancurilor, Ucraina speră acum să ajungă să convingă aliaţii de necesitatea de a face acelaşi lucru cu avioanele de vânătoare, în special cu avioanele americane F-16 pe care le au cincizeci de ţări din întreaga lume. Speranţele guvernului lui Zelenski sunt în crescendo. "Nu au vrut să ne dea artilerie grea şi apoi au spus da", a declarat pentru Reuters consilierul ministrului ucrainean al Apărării, Yuri Sak. "Nu au vrut să ne dea sisteme HIMARS (artilerie mobilă grea) şi apoi au spus da. Nu au vrut să ne dea tancuri, iar acum ni le dau. În afară de armele nucleare, nu va exista ceva ce să nu obţinem", arată Rador.

Germania se opune, SUA nu e decisă. Biden spune NU, dar alte autorităţi americane nu resping complet ideea

Deocamdată, cancelarul german Olaf Scholz refuză să facă acest pas, în timp ce Statele Unite pare mult mai înclinate să facă acest lucru. Miercurea trecută, imediat după ce Zelenski a mulţumit Berlinului pentru că a decis să trimită tancuri Leopard şi a cerut avioane de luptă, Washingtonul a optat pentru prudenţă. Deşi nu a spus "da", nici nu a spus "nu".

Purtătorul de cuvânt al Casei Albe a recunoscut că "Statele Unite sunt într-o discuţie constantă cu ucrainenii despre capacităţile lor militare. După cum am spus, vom evolua în funcţie de schimbarea condiţiilor. Nu putem învinovăţi ucrainenii că au cerut mai multe arme. Nu este prima dată când se discută despre avioane de luptă.

Pot apărea modificări în câteva zile sau săptămâni". După cum a dezvăluit Político digital, mai mulţi oficiali ai Pentagonului se gândesc serios să transfere aceste avioane către armata ucraineană, care acum are doar avioane sovietice învechite.

"Nu cred că suntem împotrivă", a asigurat un oficial anonim al Departamentului de Apărare al SUA, deşi a ţinut să precizeze că încă nu a fost luată o decizie finală.

În ciuda faptului că un control al cerurilor a devenit un element esenţial pentru câştigarea acestui război datorită înmulţirii atacurilor cu rachete, aliaţii au refuzat în mod repetat să înfiinţeze o zonă de excludere a zborului, deoarece aceasta ar presupune o participare directă la conflict şi dezlănţuirea celui de-al Treilea Război Mondial.

Pentagonul ştie că avioanele pot ajuta Ucraina

Deşi pentru multe ţări şi transportul de arme occidentale a fost un pas greu de digerat, avioanele de luptă par o realitate din ce în ce mai apropiată. Potrivit aceluiaşi oficial anonim de la Pentagon, la Washington este din ce în ce mai conştientizat faptul că stocurile de rachete ucrainene se epuizează şi că F-16, fiind echipate cu rachete aer-aer cu radare protejate electronic, pot ajuta armata ucraineană să se apere pe condiţii egale împotriva atacurilor armatei ruse. În Ucraina, ei cred că piloţii lor vor avea nevoie doar de câteva săptămâni pentru a manevra acest tip de aeronave.

Industria de armament se pregăteşte deja pentru acest scenariu. Producătorul Lockheed Martin a anunţat că va creşte producţia de avioane de luptă F-16 în cazul în care aliaţii decid să le livreze Kievului. Acum, toţi ochii sunt aţintiţi asupra noii reuniuni a Grupului de contact pentru Ucraina, care va avea loc în februarie la baza americană din Ramstein (Germania).

Printre ţările europene, Ţările de Jos şi Slovacia s-au oferit să aprovizioneze Kievul cu avioanele lor mai vechi F-16, iar ministrul Apărării slovac a asigurat, de asemenea, că ţara este disponibilă şi pentru a instrui piloţii. În vară, Congresul SUA a ales deja să fie prevăzător şi să anticipeze evenimentele. A aprobat un pachet de 100 de milioane de dolari pentru a instrui piloţii ucraineni în manipularea acestor avioane de luptă şi, din noiembrie, armata ucraineană şi-a selectat cei mai pregătiţi piloţi pentru a primi acest tip de instrucţie.

Dar nu este vorba doar de a avea militari instruiţi în manipularea acestor avioane. De asemenea, este necesar să se rezolve alte tipuri de probleme, deoarece aceste dispozitive au nevoie de piese mari şi de înaltă calitate care nu par să se găsească în Ucraina. Moscova a avertizat deja că orice convoi străin care transportă materiale de război va fi ţinta atacurilor sale.

Polonia spune că depinde de NATO

Premierul polonez, Mateusz Morawiecki, a declarat că Polonia este pregătită să furnizeze Ucrainei aeronavele sale F-16, dar acest lucru este posibil doar în coordonare cu NATO - potrivit WNP.PL.

"La fel ca acum câteva luni în contextul MiG-urilor, orice altă forţă aeriană va fi implementată şi, eventual, transferată în coordonare cu ţările NATO. Vom acţiona în deplină coordonare" - a afirmat Morawiecki, întrebat dacă Polonia este pregătită să trimită Kievului avioane F-16. Între timp, Biroul Preşedintelui de la Kiev a reacţionat deja la declaraţiile lui Morawiecki. Şeful cancelariei prezidenţiale ucrainene, Andri Ermak, a menţionat că "activităţile pentru obţinerea avioanelor F-16 continuă".

"Avem semnale pozitive din Polonia, care este gata să ni le trimită în coordonare cu NATO. Tancurile, avioanele de luptă - o companie excelentă pentru a transforma inamicii ruşi în îngrăşământ" - a scris Ermak pe o reţea socială.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel