Ucraina lansează o 'Casa' pentru zonele separatiste şi Crimeea anexată

Volodimir Zelenski, președinte Ucraina. foto: FB
Volodimir Zelenski, președinte Ucraina. foto: FB

Autorităţile ucrainene au anunţat luni lansarea unei televiziuni destinate zonelor sub controlul separatiştilor pro-ruşi în estul ţării şi Crimeei anexate pentru 'a trezi sentimentul unităţii' cu restul ţării în locuitorii lor.

Numită 'Dim' ('casă' în ucraineană), canalul a început să emită duminică, a declarat pentru France Presse directoarea sa executivă interimară, Iulia Ostrovska. Televiziunea îşi propune 'să readucă viaţa politică, culturală şi socială a Ucrainei la ordinea zilei' pentru ucrainenii care trăiesc în zonele separatiste şi 'să trezească sentimentul unităţii' cu ţara, a declarat Iulia Ostrovska, citată de site-ul televiziunii.

Canalul va difuza programe de divertisment furnizate de televiziuni ucrainene private, în special seriale de televiziune, talk-show-uri şi meciuri de fotbal, a declarat şeful administraţiei prezidenţiale Kirilo Timoşenko, citat de agenţia Interfax-Ucraina, notează Agerpres.

De asemenea, televiziunea intenţionează să treacă în viitor la producerea propriilor buletine informative, a precizat el. 'În jur de 15%' din conţinut va fi furnizat de Kvartal 95, societatea de producţie al cărei coproprietar şi vedetă principală era Volodimir Zelenski înainte de alegerea sa ca preşedinte, în aprilie 2019, a precizat Iulia Ostrovska, citată de agenţia Ukrinform. Noul canal este disponibil în reţeaua digitală într-o bună parte din teritoriile separatiste, în special în marile oraşe Doneţk şi Lugansk, a declarat ea.

Slujitorul poporului


Mai mulţi locuitori din Doneţk contactaţi telefonic de AFP au declarat totuşi că nu pot găsi canalul în grila lor de programe, din care fac parte doar canale ruseşti şi separatiste. Un novice în politică, Volodimir Zelenski a fost ales triumfal şef al statului datorită succesului serialului său 'Slujitorul poporului', în care joacă rolul unui profesor de istorie ales subit preşedinte după ce a denunţat corupţia în Ucraina. După alegerea sa, el a promis să întindă mâna locuitorilor din zonele separatiste şi Crimeea, lansând 'un război al informaţiei' pentru a-i apropia de Kiev şi a-i convinge că 'Ucraina au nevoie de ei şi ei au nevoie de Ucraina'. Rusia, care a anexat în 2014 peninsula ucraineană Crimeea, este de asemenea acuzată că îi susţine militar pe separatiştii al căror război cu forţele de la Kiev s-a soldat cu peste 13.000 de morţi.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

DC Media Group Audience
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel