Turiştii care vor să facă drumeţii, sfătuiţi să evite altitudinile de peste 1500 m

Fotografie de la Tirachard Kumtanom, Pexels
Fotografie de la Tirachard Kumtanom, Pexels

Salvamontiştii îi sfătuiesc pe turişti să evite drumeţiile pe munte la altitudini mai mari de 1500 m. 

Salvamontiştii le recomandă turiştilor care pleacă în drumeţie pe munte să evite, în această perioadă, altitudini mai mari de 1.500 de metri, unde se înregistrează temperaturi scăzute. În plus, echipamentul adecvat este obligatoriu - spune şeful Salvamont Zărneşti, Ioan Pivodă.

"Turiştii trebuie să ştie să abordeze acum, în această perioadă, traseele care se pot parcurge în timp util pentru a se retrage înapoi pe lumină. Categoria de turşti mai puţin experimentată trebuie să ştie că nu pleacă doar cu mâinile în buzunar. Trebuie să aibă un rucsac în spate, care să conţină haine de schimb, un ceai, o apă. Trebuie să aibă neapărat o lanternă frontală. Surprinşi de întuneric, nu se pot descurca numai cu lumina de pe telefonul mobil", transmite Pivodă, conform Rador. 

Alertă la Bâlea Lac. 25 de turiști au rămas blocați. Salvamontiștii intervin la fața locului

Salvamontiştii din cadrul Serviciul Public Județean Salvamont Sibiu au intervenit, vineri seară, pentru recuperarea a 25 de turişti din Valea Bâlii, în Munţii Făgăraş. La altitudini mari este un strat consistent de zăpadă.

"Serviciul Public Județean Salvamont Sibiu a intervenit pentru recuperarea a 25 de turiști de pe Valea Balii. Aceștia erau echipați corespunzător dar datorită condițiilor meteo nefavorabile, bagajelor mari și venirea nopții aceștia au solicitat sprijin.

A intervenit echipa de permanență de la Bâlea Lac. Intervenția este în desfășurare, din fericire niciunul dintre turiști nu are nevoie de îngrijiri medicale. Dorim sa atragem atenția asupra faptului că la altitudini de peste 1800 m este prezent un strat consistent de zăpadă", a transmis Serviciul Public Județean Salvamont Sibiu pe pagina de Facebook.

Metoda folosită de salvamontişti pentru a afla când se întunecă. Nu ai nevoie de ceas

Salvamontiştii explică cea mai uşoară metodă pentru a afla când se întunecă, fără a te folosi de ceas. 

"Pentru că în perioada asta sunt foarte mulţi turişti pe munte care sunt "surprinşi" de venirea intempestivă, mult mai devreme, a întunericului, credem că e nevoie de sfatul de mai jos, care funcţionează excelent şi pe care noi îl folosim de mulţi ani!!!

Cu faţa către soare, întindeţi braţul la maxim şi măsuraţi cu latul palmei aliniată cu orizontul, timpul rămas până la sosirea întunericului. Fiecare deget înseamnă un sfert de ora... Nu e cazul să porniti cronometrul, să vedeţi dacă ies fix 15.00 minute! 

Ca să evităm tot felul de comentarii stupide, de gen... dacă am braţul scurt/lung şi degetele groase/subţiri... am aplicație pe telefon (vă sfatuim să nu instalaţi şi să consultaţi aşa ceva, păstraţi bateria pentru urgențe!) acestea (comentariile) vor fi închise.

Atenţie, NU are importanţă dacă orizontul este plat sau suntem pe munte şi soarele apune după o creastă! Cu această metodă, vedem exact cât timp mai avem cu lumina solară!!

Sosirea întunericului NU coincide în toate cazurile cu apusul soarelui!", transmite Salvamont Argeş pe Facebook. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel