Președintele turc Tayyip Erdogan va vizita în curând Rusia pentru a discuta despre acordul ONU eșuat, care a permis, pentru o vreme, exporturile de cereale ucrainene din Marea Neagră, a declarat luni un purtător de cuvânt al Partidului AK, aflat la guvernare, în Turcia.
Acordul intermediat de ONU și Turcia a durat un an, dar s-a încheiat luna trecută, la decizia Moscovei. Ankara încearcă să convingă Rusia să revină la acordul datorită căruia porturile maritime din Odesa transportau zeci de milioane de tone de cereale, scrie Reuters.
De când acordul de export de cereale s-a prăbușit, forțele ruse au vizat porturile ucrainene cu rachete și drone kamikaze.
Omer Celik, purtătorul de cuvânt al Partidului AK, a declarat că Erdogan va vizita „în curând” staţiunea rusă Soci, la Marea Neagră, dar nu a precizat dacă se va întâlni cu preşedintele rus Vladimir Putin.
„După această vizită pot exista evoluții și se poate ajunge la noi etape în ceea ce privește” acordul cu cereale, a spus el reporterilor.
Kremlinul a declarat vineri că a existat o înțelegere că cei doi lideri se vor întâlni personal în curând.
Bloomberg a citat două surse anonime care confirmau că Erdogan se așteaptă să se întâlnească cu Putin în Rusia săptămâna viitoare, posibil pe 8 septembrie, înainte de a călători la o reuniune a G20 în India.
Turcia "a pus în gardă" Rusia după ce acum două săptămâni au fost trase focuri de avertizare asupra unui cargou al unei companii turceşti care se îndrepta spre portul Ismail din sudul Ucrainei, a anunţat preşedinţia turcă, citată de France Presse.
"Interlocutorii din Rusia au fost puşi în gardă pentru a evita acest tip de iniţiativă ce ar putea creşte tensiunile în Marea Neagră", a declarat Ankara, rupând tăcerea asupra unui caz implicând o navă care aparţine, deşi arborează pavilionul Palau, unei companii turceşti.
"Pentru a forţa vasul să se oprească, au fost trase focuri de avertizare cu arme uşoare automate de pe o navă de război rusească", a anunţat duminică Ministerul rus al Apărării.
Potrivit Moscovei, căpitanul navei sub pavilion Palau, Sukru Okan, nu a reacţionat la un ordin de oprire pentru "o inspecţie privind transportul de mărfuri interzise".
Un elicopter cu militari ruşi la bord a decolat apoi pentru a inspecta nava, care a fost lăsată să-şi continue drumul spre portul ucrainean, potrivit aceleiaşi surse, citată de AFP.
Guvernul preşedintelui turc Recep Tayyip Erdogan a păstrat tăcerea cu privire la incident până astăzi, stârnind critici puternice din partea opoziţiei turce.
"Imaginile raidului efectuat de militarii ruşi pe nava turcească Sukru Okan au fost difuzate de Ministerul rus al Apărării şi poporul nostru a putut afla despre asta. Palatul nu a făcut nicio declaraţie în acest sens. De ce?", s-a întrebat joi după-amiază liderul opoziţiei Kemal Kilicdaroglu pe X (fostă Twitter).
La mijlocul lunii iulie, Moscova a pus capăt acordului ce permitea cerealelor ucrainene, din vara trecută, să părăsească porturile din sudul ţării, în ciuda blocadei instituite de Rusia.
Câteva zile mai târziu, la 19 iulie, Moscova a avertizat că orice navă care se îndreaptă spre sau părăseşte porturile ucrainene va fi considerată o potenţială ţintă.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu