Tulcea: Subvenţii europene de până la 5.000 euro pentru localnicii care amenajează camere de găzduire a turiştilor

Tulcenii din 16 comunităţi din nordul judeţului pot primi câte 5.000 de euro pentru amenajarea uneia din camerele din locuinţa proprie astfel încât aceasta să fie închiriată turiştilor, aceasta trebuind însoţită de o sală de masă şi un grup sanitar.

Subvenţia europeană este alocată de Grupul de Acţiune Locală (GAL) Munţii Măcinului-Dunărea Veche, iar până în prezent au fost alocate fonduri pentru amenajarea a şapte asemenea camere, potrivit managerului GAL, Ana Maria Cazacu. 'Pentru camerele de închiriat, am gândit un sprijin forfetar de 5.000 de euro. În această sumă, localnicii trebuie să amenajeze atât o cameră propice practicării unui turism clasificat, cât şi o sală de masă şi un grup sanitar dedicat exclusiv turiştilor', a menţionat pentru AGERPRES managerul GAL.

Ana Maria Cazacu a precizat că procedura pentru închirierea unei camere turiştilor este mult mai accesibilă localnicilor decât cea de amenajare a unei pensiuni turistice. Una dintre persoanele care a primit sprijin european pentru amenajarea unei camere în vederea închirierii către turişti, Andreea Tanur, din satul Cerna, a precizat că oaspeţii ei vor avea în camere obiecte tradiţionale meglenoromâne. 'Sper ca în două luni să obţinem autorizaţiile necesare şi să deschidem uşa camerelor pentru turişti. Încă nu sunt finalizate, dar mobilierul va fi rustic. Vor avea obiecte tradiţionale meglenoromâne, o ladă de zestre, masa aceea mică specifică nouă. Obiectele pe care le am sunt moştenite de la soacra soacrei mele', a precizat Tanur.

Potrivit managerului GAL, obiectivul acordării subvenţiei europene pentru amenajarea camerelor din locuinţele localnicilor în spaţii pentru primit turiştii este de a dezvolta durabil zona, în condiţiile în care Munţii Măcinului sunt foarte puţin vizitaţi în principal din cauza lipsei locurilor de cazare. Obiectivul GAL Munţii Măcinului-Dunărea Veche este ca 85% din bugetul de 2,3 milioane de euro să fie contractat de localnici până la finele acestui an. Potrivit unei situaţii făcută publică de acest grup, 33 din cele 39 de solicitări de finanţare depuse până acum de tulcenii din localităţile acoperite de GAL au fost declarate eligibile, valoarea totală a acestora fiind de peste 1,5 milioane de euro. Pentru 27 din cele 33 de solicitări au fost deja semnate contracte de finanţare, iar valoarea lor este de circa 60% din bugetul alocat finanţării proiectelor depuse de localnici. GAL Munţii Măcinului - Dunărea Veche este un parteneriat public-privat, înfiinţat în august 2016, în baza OUG nr. 26/2000 şi autorizat de Ministerul Agriculturii pentru a desfăşura activităţi specifice implementării Strategiei de dezvoltare locală a teritoriului Munţii Măcinului - Dunărea Veche, în cadrul Măsurii 19 Leader a Programului Naţional de Dezvoltare Rurală 2014 - 2020.

Prin Strategia de dezvoltare locală a GAL Munţii Măcinului-Dunărea Veche, conducerea grupului a atras 2.884.209,31 de euro finanţare europeană, din care 2.307.368,31 de euro reprezintă suma alocată finanţării proiectelor prin intermediul a zece măsuri. Suma poate fi accesată de autorităţi, fermieri, asociaţii neguvernamentale şi întreprinderi private mici şi mijlocii din 16 unităţi administrativ-teritoriale din judeţul Tulcea, care nu pot avea acces la suma de 1,1 miliarde de euro alocată prin mecanismul financiar Investiţii Teritorial Integrate - Delta Dunării. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel