După un nou episod tensionat între India și Pakistan, președintele Donald Trump propune un rol activ de mediere, punând India într-o poziție diplomatică incomodă. Criza din Kashmir reaprinde vechi rivalități și amenință să deturneze ambițiile globale ale guvernului de la New Delhi.
În ultimele zile, tensiunile dintre India și Pakistan au escaladat periculos, apropiindu-se de un conflict deschis. Intervenția discretă a Statelor Unite a contribuit la calmarea situației, însă dorința Indiei de a fi recunoscută ca lider global în diplomație se confruntă acum cu o provocare serioasă, mai ales după ce președintele Donald Trump și-a exprimat disponibilitatea de a media disputa din regiunea Kashmir – un gest ce a stârnit reacții intense în rândul analiștilor.
Pe fondul creșterii accelerate a economiei sale – India ocupând în prezent locul cinci la nivel mondial – această națiune asiatică și-a consolidat poziția pe scena geopolitică, intervenind decisiv în crizele din zonă, de la colapsul economic al Sri Lankăi la dezastrul natural din Myanmar. Cu toate acestea, conflictul recurent legat de statutul Kashmirului, intensificat de recentele schimburi de foc cu drone și rachete și soldat cu peste 60 de victime, pune presiune pe guvernul de la New Delhi și agită profund climatul politic intern.
Capacitatea Indiei de a-și păstra influența în relația cu administrația Trump, în special pe teme precum comerțul bilateral, fără să cedeze în privința poziției ferme legate de Kashmir, va depinde de calculele interne și ar putea influența în mod decisiv dinamica regională.
„India probabil nu este interesată de discuțiile mai ample cerute prin încetarea focului. Menținerea acestui armistițiu va fi o provocare”, a explicat Michael Kugelman, analist pe probleme sud-asiatice, aflat în Washington.
Sâmbătă seară, fragilitatea acordului de încetare a ostilităților a devenit evidentă, după ce ambele guverne s-au acuzat reciproc de încălcarea acestuia. Kugelman a remarcat că armistițiul a fost stabilit într-un moment extrem de tensionat, într-un mod „închegat în grabă”.
La doar o zi după acest armistițiu, Trump a anunțat că „voi crește semnificativ schimburile comerciale cu aceste două mari națiuni”.
În tot acest timp, premierul indian Narendra Modi a păstrat tăcerea în ceea ce privește escaladarea violențelor.
Guvernul de la New Delhi susține cu fermitate că Kashmirul este o parte inseparabilă a teritoriului său național, refuzând orice formă de negociere – cu atât mai mult implicarea unei terțe părți în acest dosar sensibil. În timp ce regiunea rămâne divizată între controlul celor două state, ambele o revendică în întregime. Istoria relațiilor bilaterale este marcată de două războaie și nenumărate confruntări provocate, potrivit Indiei, de o insurgență încurajată de autoritățile de la Islamabad – acuzații respinse de Pakistan.
„Faptul că India a acceptat să înceteze ostilitățile la presiunea SUA după doar trei zile de operațiuni militare atrage atenția internațională asupra disputei privind Kashmirul, nu asupra terorismului transfrontalier susținut de Pakistan, care a declanșat criza”, a spus Brahma Chellaney, expert în securitate națională din India.
Pentru mult timp după divizarea din 1947, lumea occidentală a perceput India și Pakistanul ca actori egali în conflictul din Kashmir. Totuși, odată cu ascensiunea economică a Indiei și stagnarea relativă a Pakistanului – a cărui economie este acum de peste zece ori mai mică – această percepție s-a schimbat semnificativ.
Cu toate acestea, oferta lui Trump de a intermedia o soluție, precum și declarațiile secretarului de stat american Marco Rubio privind posibile discuții de amploare într-o locație neutră, au fost privite cu suspiciune în India.
Pakistanul, în schimb, a salutat de mai multe ori implicarea americană, în timp ce India a insistat că armistițiul a fost o decizie luată în mod bilateral, fără participarea unei terțe părți.
În rândul opiniei publice indiene și al cercurilor analitice s-au iscat întrebări privind eficiența acțiunii militare lansate de New Delhi, mai ales după ce, miercuri, India a lansat rachete ca răspuns la un atac anterior, soldat cu 26 de victime în rândul turiștilor. Atacul fusese atribuit Pakistanului – acuzație dezmințită de Islamabad.
Prin autorizarea unei riposte adânc în teritoriul pakistanez, Modi a dovedit o abordare mai agresivă decât liderii anteriori. Cu toate acestea, oprirea bruscă a operațiunilor i-a adus critici neobișnuite pe plan intern.
Swapan Dasgupta, fost parlamentar din partea partidului naționalist hindus BJP, a comentat că decizia de încetare a focului a fost primită cu răceală în India, parțial pentru că „Trump a apărut din senin și și-a spus verdictul”.
Partidul Congres, aflat în opoziție, a solicitat explicații oficiale din partea guvernului privind „anunțurile despre încetarea focului făcute de la Washington, D.C.”.
„Am deschis oare ușa medierii unei terțe părți?”, a întrebat Jairam Ramesh, purtătorul de cuvânt al formațiunii.
Deși momentan violențele au încetat, rămân multiple puncte tensionate în relațiile bilaterale care vor pune la încercare fermitatea Indiei și ar putea duce la o înăsprire a poziției sale.
Printre cele mai delicate subiecte se numără suspendarea de către India a Tratatului Apelor Indus, un acord crucial pentru Pakistan, care depinde de aceste resurse pentru agricultură și producția de energie hidroelectrică.
„Pakistanul nu ar fi fost de acord cu armistițiul fără garanții din partea SUA pentru un dialog mai amplu”, a spus Bilawal Bhutto Zardari, fost ministru de externe și lider al Partidului Poporului din Pakistan, care susține actualul guvern.
În aceeași direcție, Moeed Yusuf, fost consilier pentru securitate națională al Pakistanului, a susținut că este nevoie de un cadru mai larg pentru soluționarea durabilă a crizei.
„Pentru că problemele de fond persistă și, la fiecare șase luni, un an, doi sau trei ani, se întâmplă ceva similar și ne întoarcem din nou la marginea războiului într-un context nuclear”, a avertizat el, conform Reuters.
CITEȘTE ȘI: Trump anunţă că India şi Pakistan sunt de acord cu o încetare completă şi imediată a focului
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News