Trump, lecții de istorie și ironii. Vrea Zi Națională pentru victoria din Al Doilea Război Mondial: "Fără noi, Europa vorbea germană" - îl parodiază pe Macron și revendică rolul SUA

Sursa Foto: Agerpres
Sursa Foto: Agerpres

Aflat în fața soldaților americani din Qatar, președintele Donald Trump a reluat tema rolului decisiv jucat de Statele Unite în cel de-Al Doilea Război Mondial, afirmând că „fără noi, Europa ar vorbi germană, poate și puțină japoneză”. În același discurs, Trump a propus instituirea unei Zile Naționale a Victoriei în SUA și l-a ironizat pe președintele francez Emmanuel Macron, imitându-l într-o scenetă improvizată.

Într-o vizită oficială la baza militară Al-Udeid din Qatar, președintele american Donald Trump a susținut joi un discurs adresat trupelor americane, în care a subliniat importanța decisivă pe care Statele Unite au avut-o în victoria din Al Doilea Război Mondial. Vizita a avut loc înainte de oprirea sa finală în cadrul turneului regional, în Emiratele Arabe Unite.

Șeful statului american a pledat pentru instituirea unei zile de sărbătoare națională în SUA dedicată triumfului Aliaților în cel de-al Doilea Război Mondial. În viziunea sa, o astfel de comemorare este necesară, având în vedere că în Europa, astfel de festivități au loc de decenii.

Trump între ironii și lecția de istorie cu Macron

Cu această ocazie, Trump a făcut ironii, referiri critice, la rolul Franței în conflict, evocând invadarea țării de către Germania în 1940. „Iubim Franța, nu-i așa? Dar cred că noi am făcut ceva mai mult pentru a câștiga războiul decât Franța. Știți, nu vreau să fiu un tip pretențios, dar când Hitler şi-a ținut discursul la Turnul Eiffel, aș spune că nu a fost tocmai ideal”, a afirmat el, stârnind amuzamentul militarilor prezenți.

Continuând în aceeași notă, președintele american a relatat o conversație cu omologul său francez, Emmanuel Macron, imitând accentul acestuia: „L-am sunat pe președintele Macron, un băiat bun, de altfel”, a spus Trump, apoi a redat răspunsul acestuia: „Donald, sărbătorim victoria noastră asupra germanilor”.

Trump a insistat că meritul decisiv pentru victoria împotriva Axei revine armatei americane: „Am câștigat războiul, şi ei au ajutat, dar fără noi nu ar fi câștigat războiul. Fără noi, ar vorbi germană, poate şi puțină japoneză. Noi am câștigat războiul şi suntem singurii care nu îl sărbătorim”, a punctat liderul american.

Majoritatea statelor marchează încheierea conflictului

În Europa, majoritatea statelor marchează încheierea conflictului pe 8 mai, în timp ce Rusia – succesoarea URSS – comemorează victoria pe 9 mai.

Aceasta nu este prima dată când Trump lansează afirmații controversate cu privire la contribuția aliaților. La începutul lunii mai, el a exprimat idei similare, minimizând rolul celorlalte puteri implicate, inclusiv al Uniunii Sovietice, care reușise să oprească avansul german încă din prima parte a anului 1943.

Statele Unite au oferit sprijin Aliaților încă din fazele incipiente ale conflictului, iar după atacul Japoniei asupra bazei militare de la Pearl Harbor, la 7 decembrie 1941, au intrat activ în război. Punctul de cotitură în teatrul european l-a constituit debarcarea trupelor aliate în Normandia, la 6 iunie 1944.

Datele furnizate de Muzeul Național American dedicat celui de-al Doilea Război Mondial arată că SUA au pierdut 416.800 de soldați în timpul conflagrației, ușor mai mult decât Regatul Unit (383.600), dar considerabil mai puțin decât URSS, care a înregistrat între 8,8 și 10,7 milioane de pierderi militare, conform Agerpres.

CITEȘTE ȘI: Trump trage cortina discuțiilor de pace pentru Ucraina. Președintele SUA: Nu se va întâmpla nimic până atunci

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News


Copyright 2025 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]
pixel