TROMBOFILIA, tratată și depistată în România. Ce spune Oana Stancu

Trombofilia, boala care pune în pericol mai ales femeile însărcinate, va putea fi depistată şi tratată gratuit la stat. La Spitalul Universitar din Capitală va fi înfiinţat primul centru de testare genetică pentru afecţiuni hematologice. Banii pentru investiţie au fost obţinuţi printr-un program de finanţare oferit de Guvernul Norvegiei.

VEZI ȘI: OANA STANCU, INTERVIU. Dezvăluiri impresionante despre cea mai frumoasă perioadă a vieții ei

Oana Stancu, care s-a confruntat cu trombofilia, a comentat acest subiect. Jurnalista Antena 3 a trecut prin fiecare moment dificil pe care boala i l-a rezervat și, într-un final, a născut o fetiță sănătoasă și voinică - pe Măriuca Victoria.

Povestea Oanei Stancu

"În urmă cu un an și jumătate am aflat că am trombofilie. O boală de sânge care determină coagularea sângelui sau, dimpotrivă, hemoragii severe. Testele de coagulare arătau însă că totul e în regulă, așa că nu i-am dat mare importanță. Mama doar trăiește cu această boală de 75 de ani (să-i de Dumnezeu mulți, mulți înainte). 

Într-o zi au început însă hemoragiile. Aveam să aflu că sunt însărcinată și de atunci am luptat în fiecare zi cu ele, hemoragiile, cu contracții non-stop până când am dus-o pe Măriuca la termen.
Ce riscam? Pierderea sarcinii în primele luni. Sau întreruperea din evoluție pe parcurs. Sau moartea în uter chiar aproape de termen. Sau nașterea prematură și copilul să nu supraviețuiască. Sau să supraviețuiască și să aiba probleme pe viață. Sau hemoragii masive pentru mine. Riscul de a ma exsangvina în două ore. Riscul de a face un cheag care să ajungă la plămâni, la inimă sau la cap și... adio!

Am ajuns însă la acest final fericit pentru că am avut cei mai buni medici (dna profesor Ana Maria Vlădăreanu, șefa secției hematologie de la Universitar, dna conferențiar Monica Cirstoiu, șef secție obstretică-ginecologie III de la același spital), pentru că am ȘTIUT de boală și pentru că am avut BANI să fac testele. Ele costă între 1200 de lei și 2.000 de lei, în functie de câte mutații cauți și se fac în România la clinici private care le trimit la laboratoare din Germania sau din altă parte. Enorm, deci", a scris Oana Stancu pe Facebook.

Promisiunea pe care jurnalista a făcut-o după nașterea fetiței sale

"După naștere am știut un lucru: că nu mă voi lăsa până când testele acestea nu se vor face la NOI ÎN ȚARĂ GRATIS! Am promis asta public, în emisiunea Sinteza Zilei, la câteva zile după naștere, și am primit pe loc sprijinul ministrului Muncii, dna Rovana Plumb, apoi al ministrului Sănătății, Nicu Bănicioiu, și al ministrului pentru Fonduri Europene, Eugen Teodorovici.

Astăzi sunt foarte bucuroasă să vă anunț că Spitalul Universitar de Urgență București a primit finanțare pentru proiectul dedicat femeilor însărcinate care ar putea suferi de trombofilie și bebelușilor lor. Două milioane de euro au venit de la Guvernul Norvegiei și cu ei Spitalul Universitar va cumpăra laboratorul genetic necesar efectuării testelor aici, în spital, va acoperi costurile cercetării de care e nevoie pentru riscul pe care bolile hematologice îl dau pentru femeile însărcinate și pentru bebelușii lor", a punctat Oana Stancu.

Semnal de alarmă

În încheiere, Oana Stancu trage un semnal de alarmă.

"Nu mergeți însă de pe acum la Universitar!!!!!! Trebuie făcută licitație pentru aparatură, ca atare estimăm că de la mijlocul lui mai am putea avea testele gratuit.

Proiectul acesta e dedicat doar femeilor însărcinate. E doar începutul însă. Cu rezultatele lui, vom merge mai departe, scopul meu fiind ca într-o zi, în curând, ele sa fie decontate de Casa de Asigurări pentru toți cei care sunt suspecți de boli hematologice.

Pentru că incidența lor e prea mare. Anul trecut din 3500 de nașteri la Universitar, 30-40% au fost cu astfel de probleme. Iar procentul ăsta e doar din cazurile fericite, de nașteri! Câte or fi fost avorturi? Câte decese în uter? Câte femei nu pot rămâne însărcinate din cauze acestor boli?", a mai scris jurnalista Antena 3.

Și bărbații pot suferi de această boală

"Iată însă cum îi poate afecta trombofilia pe toți oamenii! Două exemple aflate de la medici:

1. Pacienta de 20 de ani, vine la spital cu dureri abdominale acute, e suspectată de ulcer. O ecografie avea să arate însă ca vena porta era plină de cheaguri, iar pacienta era în mare-mare risc, dacă nu venea la medic, putea fi fatal.
2. Medic tânăr, atletic, conduce până la Targu Mureș și înapoi, ajunge în spital și pică. Embolie de la prea multă imobilizare. Cauza: trombofilia.
3. Pacient de 45 de ani, vine la spital cu o stare de rău, palpitații, greutăți în respirație. Microtrombi lasasera urme prin plamani si blocasera valva mitrala la inima. Dacă nu venea la medic, dacă nu se știa că are trombofilie, putea fi fatal", a conchis Oana Stancu.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel