Vladimir Cijov, principalul reprezentant al Moscovei la Bruxelles a dedicat ultimii 17 ani promovării relațiilor UE-Rusia.
„Înainte de a arde toate podurile, gândiți-vă la efortul de care veți avea nevoie pentru a le repara”, a spus el. În ceea ce privește Rusia, a adăugat el: „Nu ardem niciun pod”.
În urma invaziei Ucrainei de către Rusia, relațiile dintre UE și Moscova au atins – în cuvintele ambasadorului Vladimir Cijov însuși – „cel mai scăzut nivel de la înființarea lor în urmă cu 30 de ani”.
„UE nu mai consideră țara mea un partener strategic”, a adăugat Chijov, care s-a autointitulat un „monument viu” la ideea unui parteneriat strategic între Europa și Rusia.
Chizhov, în vârstă de 68 de ani, a fost devotat afacerilor europene chiar înainte de sosirea sa la Bruxelles în 2005, cu o perioadă la ambasadele Rusiei în Cipru și Grecia și diverse roluri legate de politica europeană și britanică la ministerul de externe.
În loc de un parteneriat, relațiile Rusiei cu UE ar putea fi descrise, cu generozitate, ca glaciale. Blocul a lovit Moscova cu sancțiuni pentru orice, de la bunuri de lux la servicii bancare, iar zeci de diplomați ruși au fost trimiși acasă.
Dar, pe măsură ce războiul din Ucraina se prelungește, unitatea europeană cu privire la severitatea și amploarea sancțiunilor s-a fisurat și ea. Blocul s-a oprit înainte de a impune o interdicție a importurilor de petrol sau gaze, iar unele țări au mers atât de departe încât au acceptat cererile Rusiei de a plăti importurile de energie în ruble.
Vladimir Cijov a mai spus că, în ciuda respingerii publice a Rusiei de la Bruxelles, în culise încă se poartă discuții cu ambasadorii multor țări, inclusiv din UE.
„Săptămâna aceasta am luat trei prânzuri în cinci zile”, a spus el pentru Politico. Diplomatul a adăugat că a fost în legătură cu „mulți oameni”, păstrând un program plin de apeluri Zoom și prânzuri diplomatice, deși a refuzat în mod repetat să dea informații depre identitatea lor sau ce țări reprezentau.
„Vladimir Cijov este o persoană care va spune absolut orice, indiferent cât de absurd de neadevărat”, a spus fostul ambasador al SUA la UE Anthony Gardner, adăugând că a ales să nu se întâlnească cu Cijov în timpul mandatului său din 2014 până în 2017. „Știam că va fi o pierdere de timp”, a mai declarat acesta.
De exemplu parlamentarii europeni: „Când vorbești cu ei unu-la-unu, par să înțeleagă. Sigur, atunci când se adună și votează în Parlamentul European, aceiași europarlamentari votează adesea pentru rezoluții care „sunt, de multe ori, scandaloase. Cu toate acestea, există un lucru bun în legătură cu aceste rezoluții: nu sunt obligatorii”, a mai declarat Vladimir Cijov.
El a spus că nimic din răspunsul Occidentului la războiul Rusiei împotriva Ucrainei nu îl surprinde, deși, în ochii lui, totul este greșit. Economiile europene vor suferi mai mult de pe urma sancțiunilor pentru combustibili fosili decât Rusia („așa-numitele sancțiuni” a glumit el).
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu