Timiş: Comemorarea eroilor Regimentului 6 Artilerie Român, în prezenţa unicului supravieţuitor, Constantin Călina, ajuns la 99 de ani

Un ceremonial de comemorare a eroilor şi veteranilor de război din Regimentul 6 Artilerie Grea Român ''Tribunul Axente Sever'' a avut loc, marţi, la Biserica militară din Timişoara, în prezenţa unicului supravieţuitor, în vârstă de 99 de ani, Constantin Călina.

Istoricul prof. dr. Laurenţiu Mioc a explicat pentru AGERPRES că data de 20 august este aleasă în fiecare an pentru comemorarea artileriştilor acestui regiment în amintirea dimineţii acelei zile a anului 1944, când ostaşii români erau pe aliniamentul Iaşi-Chişinău şi au căzut sub potopul artileriei grele a armatei sovietice.

Veteranul Constantin Călina a rememorat faptul că în acea dimineaţă, "timp de două ore, nimeni nu a mişcat un pas, pentru că sovieticii au pus totul la pământ".

"Dintre ai noştri au căzut 30 şi numai Dumnezeu ne-a apărat pe noi, cei care am rămas în viaţă. Apoi, ni s-a ordonat de către regiment să ne retragem urgent, cu maşini, cu armamentul din dotare, pentru a nu cădea prizonieri la ruşi. În toată armata era o lozincă: 'Decât prizonier în viaţă la ruşi, mai bine mort'. Au ajuns atunci 180.000 de prizonieri la ruşi", a spus el.

Înfiinţat în 1923, Regimentul 6 Artilerie Grea a avut garnizoana de reşedinţă la Alba Iulia, Sibiu şi Timişoara şi a participat la campania Armatei Române împotriva Uniunii Sovietice de la începutul acesteia (22 iunie 1941), sprijinind acţiunile de luptă ale trupelor române şi germane la trecerea Prutului (3 iulie 1941), a Nistrului (17-19 iulie 1941) şi cucerirea Odessei (16 octombrie 1941) până la 23 august 1944.

Potrivit istoricului dr. Laurenţiu Mioc, în cadrul părţii de instrucţie a Regimentului 6 Artilerie Grea exista o şcoală militară pentru ofiţerii de artilerie grea, formată din studenţii Şcolii Politehnice din Timişoara, buni matematicieni, pregătiţi ca viitori ofiţeri de artilerie grea.

"Studenţii erau excelent motivaţi şi instruiţi, iar la un concurs de tragere desfăşurat între recruţii din Divizionul de instrucţie şi cei din Şcoala Politehnică, aceştia i-au întrecut ca viteză şi precizie în execuţia tragerilor, deşi făceau o instrucţie de front mai redusă decât competitorii, a relatat prof. Laurenţiu Mioc.

Din cauza loviturii de stat de la 23 august 1944, prin care România a părăsit Axa Berlin-Tokyo şi s-a alăturat Naţiunilor Unite, Divizionul de Instrucţie staţionat la Timişoara a asigurat după 23 august 1944 paza elementelor pro-germane reţinute de autorităţile române în Cazarma Bănăţeană, actualul sediu al Muzeului Naţional al Banatului, iar între 10-17 septembrie 1944 recruţii săi au luat parte la apărarea Timişoarei în faţa ofensivei trupelor germane şi maghiare, potrivit istoricului.

Aniversarea Regimentului 6 Artilerie Grea Român este cea mai longevivă manifestare a veteranilor de război din Armata Română, pornită în 1987, când răspundeau 'prezent' peste 500 de veterani.

Evenimentul a fost organizat de urmaşii veteranilor de război din Regimentul 6 Artilerie Grea Român, fiind prezenţi şi reprezentanţi din Brigada 18 Cercetare-Supraveghere "Decebal" Timişoara. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel